Hilde Nakling sikter mot nye mål

Sikter mot EM i 2016. Hilde Nakling tar nye ladegrep. Konsentrasjon, fokus og tålmodighet er stikkord i treningsarbeidet.

Sikter mot EM i 2016. Hilde Nakling tar nye ladegrep. Konsentrasjon, fokus og tålmodighet er stikkord i treningsarbeidet. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

ÅS: Målbevisst og disiplinert er to ord som kjennetegner Hilde Nakling (32), verdensmester i dynamisk pistolskyting. Før jul ble hun kåret til årets idrettsnavn i Follo av Østlandets Blad.

– Jeg har alltid mulighet til å bli enda bedre, sier hun til Ås Avis.

Hun er på plass før journalisten og bestiller en kaffe. Noe ekstra å varme seg på. Bak seg har hun allerede en hard treningsøkt i snøvær. Været er ingen begrensning for når en verdensmester trener.

– Jeg kommer rett fra trening på Ski skytebane. Du skjønner jeg har lagt opp livet mitt etter åpningstidene der, det er tirsdag, torsdag og lørdag. Samboeren min er selv skytter og synes det er greit at jeg stikker av lørdag morgen klokka åtte.

Jobbet målrettet

Hvis noen trenger oppskriften på å bli en god skytter, kan de i tillegg plusse på: Si opp den faste jobben som sykepleier ved Oslo Universitetssykehus. I tillegg skal trene 500 timer effektivt, skyting, fysisk trening, tørrtrening og mental trening i året, og på toppen kommer reisetiden. Ved siden av skal du fortsette å jobbe vakter som sykepleier på barneavdelingen. VM-seieren i fjor i Florida i USA smakte derfor ekstra godt.

– Jeg har jobbet målrettet med dette for øyet, og det er vanskelig å forklare hvordan det føles med ord. Det var rett og slett deilig å vite at det jeg har jobbet for så lenge ga resultat. Jeg hadde aldri skutt så bra på et stevne noen gang .Også er det ekstra hyggelig å se hvor mange rundt meg som gleder seg med meg!

Skytterbarn

Når Hilde skal forklare hvorfor hun ble opptatt av skyting, starter det med at hennes far Vidar Nakling var pistolskytter og aktiv fram til 1996. Da Hilde var tre måneder gammel var hun med på skytterbanen første gang. De første årene var hun med en til to ganger i året. I mellomtiden var hun innom turn, fotball, karate og kunstløp. Etter hvert fikk hun prøve ulike mindre våpen og det ble skyting som vant hjertet til slutt. Hekta for alvor ble hun i 2005.

– Pappa fortalte at han skulle holde et nybegynnerkurs, og lurte på om jeg ville være med. Etter gjennomført kurs skjønte jeg hvorfor pappa hadde brukt så mye tid på dette. Det som fasinerer meg er at denne form for skyting er mer dynamisk. Vi skyter i løyper, så skyter vi på tid, og da er det mange egenskaper du må ha på en gang. Kraft, hurtighet og presisjon. Det holder ikke å være god i en ting, du må kunne alt, og kunne vurdere hva som er viktigst i de forskjellige situasjonene. Gutta sier vi ikke behøver styrke i denne idretten, det er jeg litt uenig i. Selve pistolen er ca. 2 kg og det skal litt styrke til når rekylen slår tilbake, understreker hun.

Visualiserte VM seier

–Er du en kald fisk?

– Ja, det er nerver forbundet med dette, så du må rett og slett være sterk mentalt. Jeg har jobbet mye med å skyte under press. Jeg tror noe av min suksess er mental kapasitet, ja så må du kunne skyte da. En stor læremester innenfor mental trening er Willy Railo, som var meget populær på 80 tallet, før Hilde ble født. Faren har hatt samme læremester .

– Det går rett og slett på det at du tenker riktig, sprenger egne grenser og lærer deg å slappe av . Det er viktig å tenke på arbeidsoppgaven, fremfor resultatet. Jeg skjøt første øvelse i VM hundre ganger i hodet før jeg reiste til Florida. Da hadde jeg alt vært på banen mentalt, og da blir det ikke så skummelt.

Motiveres av å bli bedre

– Hva er dine verdier eller det viktigste for deg?

– Det er selvsagt familien min. Samboeren og stedatteren på 14 år. Uten deres støtte og enighet rundt treningen, kunne jeg aldri ha prestert så bra. Skytetreningen krever såpass mye at jeg ikke kan ha plass til for mange forstyrrende tanker.

– Er du fortsatt sulten på mer suksess og nye mål?

– Ja, jeg kan alltid skyte bedre, løpe fortere, bli enda bedre. Nye mål er EM om to år i Ungarn og VM om tre år i Frankrike. Til slutt gir hun gladelig noen tips til de som måtte gå med en idrettsstjerne i magen.

– Du må gjøre noen valg, prioritere underveis. Du må vite hvor mye tid og hvor mange penger du vil bruke på trening. Så er det viktig at resten av familien er enig i dette. Den dagen det blir mer mas enn det er gøy, så slutter jeg.

Ingen kostholdsfanatiker

Hun er ikke veldig opptatt av kosthold og ernæring, men tror på et vanlig kosthold.

– Problemet har vært på store stevner at jeg rett og slett ikke blir sulten, da tyr jeg til muslibarer og elektrolyttblandinger fra apoteket. Ett prinsipp har hun. Hun holder seg helt vekk fra alkohol 14. dager før et stevne.

– Kroppen min skal slippe å bruke ekstra energi på å forbrenne alkohol, men jeg er ingen fanatiker påpeker hun. –På Bali hadde jeg med meg tørr Vestlandslefse, bløtet i vann fra vannflasken og la det i et håndkle på hotellrommet. Den smurte jeg, det var det eneste jeg hadde lyst på akkurat da. Hun ler av historien.

– Jeg har sett på noen bøker nå som fokuserer på ernæring. Det er mulig det finnes mer fornuftig ernæring enn vestlandslefser.

Ingen nyttårsforsetter

Vi er inne i det nye året, og har hun noen nyttårsforsetter? Hilde ler.

– Nei det får andre ta seg av, en trenger ikke vente til nyttår for å gjøre endringer. Kan man ikke endre det på en torsdag når en kommer på det, så blir det vel ikke bedre 1.januar. Turene til Bislett fortsetter inn i det nye året .

– Jeg har en venninne som er tidligere hekkeløper. Hun pisker meg rundt på Bislett om dagen. Hun skal hente mye på fart i 2015, i tillegg til å være utholdende og konsentrert!

Artikkeltags