ÅS: Gunhild Nyborg er født og oppvokst i Ås. Nå bor hun i Oslo, men er musikkpendler til London, hvor hun har signert en verdensomspennende publishing-avtale, som artisten Nuborg.

8. januar gir Nuborg ut debutplata "Sliding off the Edge of the world".

Veien fram til albumet har vært lang og ikke problemfri.

- Jeg har hele tiden hatt en sterk kreativ drive, uten helt å finne et musikalsk fokus, før i voksen alder, forteller hun til Ås Avis.

Hun har studerte medisin og praktisert som allmennlege, men musikken har alltid stått nærmest. I 2006 gav hun ut et album: "Transitions".

- Man kan vel beskrive det som popjazz i Nora Jones-gaten. Det var vel egentlig ment som en demo, men det ble gitt ut i Norge og Japan, forteller hun.

Albumet fikk fine anmeldelser. PULS sa at Norge her hadde fått en singer/songwriter det var verdt å høre på.

Men hun klarte ikke å følge opp musikken. Hun ble syk.

"Hele verden raste sakte men sikkert sammen og livet, sånn som jeg kjente det sto på spill", sier hun i pressemeldingen som følger med "Sliding off the Edge of the world".

- Tittelen på plata er ment å å beskrive en følelse av å miste grepet, at omstedighetene rundt deg er utenfor din kontroll kanskje, at noe skjer som man ikke har styring over, sier hun.

Lyd i hodet

Det var midt i den verste perioden at det vokste fram et lydbilde i hodet hennes.

- Det var en lyd jeg hørte, som jeg skjønte var større enn meg selv. Noe jeg måtte få ut. Denne gjenskapelsen har vært en viktig del av sykdomsterapien min, forklarer hun.

Men en ting er å høre et lydbilde i hodet. Noe annet er å lage det om til musikk.

- Jeg har lært mye om musikkproduksjon og studioprogrammer for å få dette til, forklarer hun.

Jakten på "lyden" har også ført henne ut på en geografisk, musikalsk reise.

- Alt har blitt til underveis. Det har vært et Espen Askeladd-prosjekt. Jeg har støtt på folk på veien, som har blitt med.

Hun har vært i London. I Praha. Og på låtskrivercamp i i Andalucia.

- Jeg satt i en ombygd olivenlund sammen med profesjonelle låtskrivere. Tre sanger derfra har havnet på plata, forteller hun.

Strålende anmeldelser

Med seg på albumet har hun musikere med erfaring fra et utall musikalske stilarter, som har spilt med Beady Belle, Lene Marlin, Bertine Zetliz og Mari Boine, Jan Eggum og Satyricon.

Plata har allerede fått strålende anmeldelser i over 50 ulike engelske og internasjonale magasiner og musikkblogger. Enkelte henter fram sammenligninger med Kate Bush når de skal beskrive stemmen til Gunhild Nyborg.

- Det er jo et enormt kompliment. Men hun er ikke en artist jeg har hørt veldig mye på. Det er nok en mer ubevisst kobling, sier hun.

Og hvordan vil hun selv beskrive "lyden i hodet", som nå har blitt til musikk?

- Det er vel en slags eterisk indie-pop. Lag på lag med ambiente gitarer, som ofte ikke høres ut som gitarer. Tunge rytmer, framtredende basslinjer. Men mye luft mellom de ulike lagene.

HER HØRER DU "SLIDING OFF THE EDGE OF THE WORLD"

Vinyl

Hun er stolt av at albumet også gis ut på vinyl, kuttet av en gammel ringrev ved navn Doug Sax, som jobber på The Mastering Lab i California.

Hvis man nevner at han gjorde samme jobb på Pink Floyds "Dark side of the Moon" som på "Sliding off.." så skjønner man tegninga.

Releasekonserten skjer i Kulturkirken Jakob i Oslo 14. januar. En uke senere spiller hun i London. Å gjennskape "lyden fra hodet" til plate, og så videre til konsertscenen, har også vært et krevende prosjekt.

- Konserten i Jakobkirken er en unik mulighet til å spille i et lokale hvor lyden kommer til sin rett, sier hun.

- Når du nå har gjenskapt "lyden" du hørte i hodet. Har du oppnådd det du var ute etter? Eller det nå det begynner?

- Det er et utrolig bra spørsmål. Jeg har på en måte klart å si det jeg ville si. Jeg kan ikke ta dette videre alene. Men det virker som folk rundt meg har store planer, smiler hun.