Ikke alle gleder seg like mye til jul. 700 000 nordmenn har «juleallergi», som betyr at de får allergilignede symptomer av det vi normalt omgir oss med i julen. De vanligste synderne er juletrær, juleplanter og røkelse, men juleallergikere kan også reagere på alt fra julekrydder til adventslys.

Symptomene på «juleallergi» er vanligvis tett nese, kløende øyne og nysing, men mange juleallergikere sier også at nesen renner og klør. Flere av symptomene på «juleallergi» kan forveksles med symptomene på en forkjølelse, men det finnes distinkte forskjeller.

Mens en forkjølelse ofte går over etter en uke eller to, vil allergiske symptomer vedvare dersom du utsettes for allergener. Feber er et annet tegn på at du er forkjølet og ikke allergisk, for feber er ikke et vanlig symptom på allergi, ifølge Dr. Anders Østrem, spesialist i allmennmedisin.

Tar grep for å overkomme «juleallergi»

Ifølge Allergiguiden-undersøkelsen er det mange juleallergikere som aktivt prøver å gjøre julen til en behagelig tid. Flere av dem prøver å unngå allergener som for eksempel juletrær og juleplanter. Mange velger også å rengjøre hjemmet ekstra grundig for å fjerne støv og annet som kan framkalle allergi.

Enkelte juleallergikere tar mer drastiske grep og unngår sosial kontakt i julen, mens noen rett og slett drar ut av landet for å unngå «juleallergi». Dr. Anders Østrem er glad for at så mange tar «juleallergi» på alvor.

– Det er bra at folk velger å iverksette ulike tiltak mot «juleallergi». Det viktigste er imidlertid å oppsøke lege. Allergiguiden-undersøkelsen viser at annenhver juleallergiker tar reseptbelagte medisiner, men vi har fortsatt en lang vei å gå. Det er mange flere som er plaget, men som ikke er klar over at de har allergiske reaksjoner, sier Østrem.

 

Slik håndterer du «juleallergi»

Det aller beste du som juleallergiker kan gjøre er å unngå kontakt med det som framprovoserer allergi-symptomene. I mange tilfeller er det lettere sagt enn gjort, men det finnes noen muligheter. I stedet for det tradisjonelle juletreet kan du velge å bruke plasttre. Det kan også være lurt å droppe julestjerner og andre blomster som har en kraftig lukt. Duftfrie blomster som asalea, ildtopp, julekaktus, alpefiol, duftfrie roser og orkidéer er bedre for dem med «juleallergi».

Dr. Anders Østrem råder folk til å gå til fastlegen og komme i gang med medisinering i god tid før julen setter inn og understreker at det er hjelp å få.

– Allergikere har i dag tilgang til effektive medisiner. Veldig ofte gir kombinasjonsnesespray, eventuelt kortison alene, svært god effekt. Andre gode behandlingsalternativer er øyedråper eller allergitabletter. Du bør oppsøke lege dersom du har allergilignende symptomer som tett, rennende og irritert nese, kløe i øyne samt tung pust, avslutter Østrem.

Allergiguidens 7 tips for å ta hensyn til dem med «juleallergi»:

Spør på forhånd: Sørg for at du vet hvilke allergier venner og familiemedlemmer preges av i juletiden.

Trær og planter: Bruk helst plasttre, men husk å spyle av støvet når du henter det frem. Dersom du allikevel ønsker et ekte juletre anbefaler vi spyling av dette også. Det sitter ofte igjen muggsopp og gammel pollen i juletrærne. Unngå julestjerner og andre blomster med sterke lukter. Bruk i stedet duftfri Asalea, Ildtopp, Alpefiol, julekaktus, duftfrie roser eller orkidéer.

Støv fra gammel julepynt: Tørk støv av all julepynt som har stått lagret.

Stearinlys: Bruk heller batteridrevne lys, da noen får allergiske symptomer av osen fra stearinlys.

Bjørkeved: Bjørkeallergi er svært vanlig, noe som byr på problemer når man bruker bjørk som fyringsved. Oppbevar i så fall denne utendørs slik at du holder irritantene ute, eller man kan bruke alternative tresorter.

Røkelse:Bruk røkelse med omhu – det finnes de som får svært sterke allergiske reaksjoner på røkelse.

Julekrydder:Se også opp for «julekrydder» som nellik, muskat og kanel, som kan frembringe allergiske reaksjoner hos mange.

Fakta om «juleallergi»

«Juleallergi» dreier seg om irritanter eller overfølsomhet mot mye av det vi omgir oss med i julen.

Mat, planter, stearinlys, dufter, juletrær og støvete julepynt i huset er noe av det folk reagerer allergisk på i høytiden.

Det er vanlig å forveksle symptomene på «juleallergi» med alminnelig forkjølelse, som kan føre til at denne typen allergi aldri blir oppdaget.

Kilde: Allergiguiden.no/ Dr. Anders Østrem, spesialist i allmennmedisin