SØR-SUDAN: Internasjonale hjelpearbeidere og diplomater er i full gang med evakuering fra Sør-Sudan, etter at det 7. juli brøt ut nye væpnede konflikter mellom de to partene i landet (se faktaboks).
Camilla Halvorsdatter Ravnsborg Aschjem (42) fra Ås skulle evakueres, men flyet fikk ikke landingstillatelse. Nå sitter hjelpearbeideren fra KFUK-KFUM Global fast i byen Yambio i Sør-Sudan.
– Jeg befinner meg 10–15 mil unna kamphandlingene, og jeg opplever det ikke som noe truende eller farlig å være her, sier Aschjem på telefon til Østlandets Blad.
– Nå føles det faktisk viktig og riktig å være her. Internasjonal tilstedeværelse gir håp til en hardt prøvet befolkning, og det er et negativt signal om alle de internasjonale hjelpearbeiderne drar. Det er nå vår tilstedeværelse trengs som mest.
Ingen aviser
Camillas avdøde far, Halvor Aschjem, var en av de sentrale aktørene bak fredsavtalen i 2005, som førte frem til Sør-Sudans selvstendighet i 2011. Han var i en årrekke ansatt i Kirkens Nødhjelp.
Etter farens bortgang, sluttet Camilla i jobben hun hadde hos FN for å jobbe med hjelpearbeid til befolkningen i Sør-Sudan. Aschjem er ansatt i KFUK-KFUM Global. De siste årene har hun ledet et Norad-finansiert prosjekt knyttet til FN-resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet.
– Det har vært krig her siden 50-tallet, og hele befolkningen er gjennomtraumatisert. Vi jobber med traumestabiliserende arbeid, tilbyr samtaler og juridisk veiledning. På denne måten jobber vi for fred og fremtidige generasjoner. Freden må bygges nedenifra, av menneskene.
Aschjem mener det er helt umulig for nordmenn å forestille seg hvordan det er i landet.
Det finnes kun én asfaltert vei, det er ikke strøm eller et postsystem. Det er stor mangel på informasjon blant befolkningen, da det ikke er noen aviser. Internett finnes kun bare noen få steder. 73 prosent av befolkningen kan ikke lese eller skrive, ifølge FN.
– Jeg bor i et frodig område som forsyner hele landet med mat, så jeg opplever ikke matmangel. På grunn av kampene blir transporten av mat fra vårt område stanset, og det er matmangel i store deler av landet, sier hun til ØB.
Et unikt samhold
Tirsdag kveld flyttet Aschjem fra hotellet hun bor på til en UNICEF-base. Hun bekymrer seg over de lokalt ansatte som ikke har samme mulighet til å søke trygghet.
– Befolkningen er trøtte av krig. De vil ha fred og utvikling, men den politiske ledelsen er ikke stabil.
Selv om konfliktnivået nå har blusset opp, forteller Aschjem til Østlandets Blad at hun er optimistisk.
– Jeg har også drevet hjelpearbeid i Somalia og Kenya tidligere, og i Sør-Sudan har de et unikt samhold og fellesskap. Hvis noen blir syke i landsbyen, samler befolkningen inn penger sammen for å sende personen på sykehus.
– Jeg blir inspirert av drivkraften til de jeg jobber med. Jeg er optimistisk av natur, og har stor tro på fremtiden.