Kroer-elever med animasjonssuksess

Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Det er stille i klasserommet til 7. trinn på Kroer skole søndag ettermiddag. Rett før opptak, og NRK- teamet har rigget seg til. Tre spente elever venter på å bli intervjuet. De er nominert til Amandusprisen 2012.

DEL

KROER: Dette synes jeg er kjempegøy, sier Emily Rebecca Husvåg-Kristensen (12).

Fikk ideen fra kongen

Hun er den som unnfanget ideen til filmen, og jobbet fram manuset omtrent sik det har blitt på lerretet.

Ingvild Wollebek (12) er den andre eleven i filmgruppa, og hun er helt enig i at dette er gøy.

- Men jeg er ikke helt sikker på om vi kommer til å vinne prisen selv om vi er nominerte, sier hun.

Martin Støkken Aker (12) er tredjemann på laget. Han synes nominasjonen er helt grei, men er, som Ingvild, ikke helt overbevist om utfallet på Lillehammer hvor den 25. Amandusfestivalen går av stabelen 27. - 29. mars. Her skal de fire elvene kjempe om prisen sammen med andre nominerte. Under festivalen arrangeres det en rekke filmfaglige seminarer, kurs, filmvisninger og møter med profesjonelle filmskapere. Amandus er en av Norges viktigste møteplasser for filminteressert ungdom der man kan utveksle erfaring, vise frem filmer og lære av profesjonelle aktører i filmbransjen.

- Jeg gleder meg veldig til å komme til Lillehammer, for det kommer til å bli lærerikt, mener Emily.

Stort å bli intervjuet av NRK

Nå er NRK på skolen for å filme film-barna, slik at de kan fortelle om filmen, hvordan den ble til, og litt om hvordan det er å lage film.

Yared Antonio Regini (12) er fjerdemann på film-laget, men hadde ikke anledning til å være med på innspillingen med NRK.

- Barna gjorde en kjempegod jobb foran kameraet. Disse er jo blant de yngste som er nominert, men de er blant de beste foran kameraet, sier regissør Lorns Bjerkan som sammen med kameramannen Øystein Skarsbø har gjort opptak med tre av de fire barna. Et opptak som vil bli sendt i mars på NRK 3.

Mens NRK-kameraet går, forteller Emily om hvordan ideen om filmen Skituren ble til:

- Jeg så på TV om mor og datteren hennes som gikk på skitur for mange år siden. I løypa krasjet de med en mann, som faktisk var kong Olav! Jeg fikk lyst til å lage en slik film, men bruker kong Harald i stedet. I filmen vår er det også en mor og en datter som går på ski. Når de krasjer blir moren og datteren først litt irriterte, men så blir de veldig overrasket når de skjønner at det er kong Harald de har krasjet med, og sier pent unnskyld. Men kongen er blid og sier ” Det er greit, jeg var litt teit”, forteller 7. klassingen.

Filmen tar et halvt minutt, så handlingen må være fortettet. 25 bilder i sekundet, til sammen 59 sekunder, inkludert rulleteksten. Av de 198 innsendte filmene til Amandus-prisen, falt 21 filmer, fordelt på syv kategorier i smak hos juryen så langt. På selve festivalen i mars faller den endelige dommen, og i klassen for juniorer under 14 år er tre filmer nominert, så elevene regner med at konkurransen blir knivskarp.

- Flinke barn

Bak filmen til elevene står Rasmussen Lars og Grimsrud Elin, begge lærere på kulturskolen i Ås. Sammen med klasselæreren Bjørg Malme, som har jobbet en del med film i skolen har de jobbet med denne filmen hele vårsemesteret da de gikk i sjette klasse.

- Lærerne fra kulturskolen har gjort en kjempejobb. De har arbeidet mye med manus. Vist elevene hvordan et godt manuskript blir til. Dette med å fatte seg i korthet, være kritiske og presise, fjerne alt som er uvesentlig. I det hele tatt har barna fått mye kunnskap om det å formidle en historie.

Samtlige filmer kan sees på http://www.filmport.no/Amandusfestivalen/Filmer/Animasjon/.

Artikkeltags