Iris fotogruppe inviterer til fotoutstilling i Kulturhuset D6: - Fotografi er å se, oppdage og oppleve

 Stiller ut: Wenche Haug (t v.) og Merete Wiken Dees ønsker alle bildeinteresserte velkommen til Iris sin fotoutstilling i Kulturhuset D6 i Ås.

 Stiller ut: Wenche Haug (t v.) og Merete Wiken Dees ønsker alle bildeinteresserte velkommen til Iris sin fotoutstilling i Kulturhuset D6 i Ås. Foto:

Av

– Fotografier skal ikke bare være teknisk gode, de skal også formidle noe unikt fra en opplevelse.

DEL

SLIK DELER DU ABONNEMENTET DITT MED ANDRE I HUSSTANDEN

ÅS: Dette sier Merete Wiken Dees som er nytt medlem i Iris fotogruppe, og inviterer til nye bildeopplevelser når gruppen nok en gang stiller ut fotografier på Kulturhuset D6 i Ås.

– Gjennom naturens egenverdi og estetikk er mitt ønske å skape opplevelser også hos dem som ser på bildene mine, sier Merete Wiken Dees som har kommet til Iris fotogruppe det siste året. Hennes fotografiske interesseområde er i hovedsak natur. Hun er opptatt av å formidle stemninger i naturen. Merete kommer opprinnelig fra Kongsberg, er utdannet biolog og plantepatolog og jobber som forsker på NIBIO. Hun har fotografering som én av flere fritidsinteresser.

– Jeg fascineres av de nære tingene rundt oss, som trær og blomster. Mitt ønske er å visuelt formidle nære ting og deres historier med fotografiet, forteller Wenche Haug, som er det andre nye medlemmet i Iris fotogruppe som holder til i Ås. Wenche ønsker alle bildeinteresserte velkommen til Iris sin fotoutstilling i Kulturhuset D6 i Ås.

Nord-Norge Senja trær.

Nord-Norge Senja trær. Foto:

Livets underfundigheter

– Trærne bare står der uten at de enses. De bare er der, de sier ingen ting. De står der stille og tause helt til vinden rusker i kvister og grener, løv og nåler. Det er da de høylytt forteller sin historie, hver især, forteller Wenche.

– Jeg har noen tanker om at trær er som mennesker, med hver sin fortelling. Det finnes ikke to som er like. I pensjonisttilværelsen min har jeg god tid til å dyrke fotograferingen, som har vært hobbyen i mange år. Det blir også tid til å fundere litt over livets underfundigheter, sier Wenche som opprinnelig stammer fra Røra i Inderøy kommune i Trøndelag. Hun har vært bosatt i Ås siden 1974, er utdannet hjelpepleier og EDB kontorsekretær, og nå altså pensjonist. Wenche har jobbet både i Ås kommune og Ski kommune.

Wenche forteller at interessen for foto startet allerede som barn. – Som barn satt vi rundt bordet og ba pent om å få se på mor og far sine bilder, som på ærefullt vis ble oppbevart i en flatbrødeske. Min egen fotografering startet som 16-åring, da jeg kjøpte mitt første fotoapparat, sier hun.

Bilde av Merete Wiken Dees.

Bilde av Merete Wiken Dees.

Utvikle fotoferdigheter

Og fotografering ble det rikelig av. I dag har hun en stor fotosamling. Dessverre bærer mesteparten av fotoarkivet preg av manglende fotokunnskaper, forteller hun. I dag utvikler hun sine fotografiske ferdigheter via en nettbasert fotoskole.

– Fotografering på hobbybasis foregår ofte i ensomhet. Derfor betyr fellesskap med andre fotoentusiaster mye for egen utvikling, sier hun. Wenche oppsøkte IRIS fotogruppe og fikk bli medlem, etter å ha sett flotte bilder på utstillingene deres.

Under utstillingen på Kulturhuset D6 i november i år stiller Wenche ut fotografier i svart-hvitt. Tema hennes er sommerens blomster i sterkt motlys. – Bildene mine som stilles ut er et resultat av eksperimentering i motlyset fra sterkt sollys, med høy ISO, liten blenderåpning og forholdsvis lang lukkertid. Jeg liker sort hvitt, med både myke og sterke kontraster. De myke kontrastene i bildene har jeg fått fram gjennom kombinasjonen zoom og lang eksponeringstid, sier hun.

Bilde av Wenche Haug.

Bilde av Wenche Haug.

Bevisst forhold til lys

– Jeg prøver å ha et bevisst forhold til lys og komposisjon, sier Merete, som ikke tar så mange dokumentariske naturbilder. I stedet forsøker hun å formidle opplevelser hun har i møter med og i natur. Merete fotograferer mest om vinteren, siden hun har en egen fascinasjon for vinter, vinterlyset og for naturens stille språk vinterstid.

– Jeg er glad i vinteren estetikk og varhet, og søker meg ofte nordover, til det store landskapsrommet som gjør menneskene små, til lyset og til stillheten. Å ta bilder vinterstid gjør også at man kan få frem rene linjer og mer grafiske uttrykk. De fleste av bildene mine som jeg stiller ut som del av Iris fotogruppe er tatt vinterstid eller tidlig på våren. De fleste er også tatt i nord. Det er både bilder av landskap, detaljer i naturen og fugler, sier hun.

Bilde av Wenche Haug.

Bilde av Wenche Haug.

Kjøpe julegaver

Iris fotogruppe har hatt flere utstillinger i Ås opp gjennom årene. I år blir det en senhøstutstilling i de to helgene 17. og 18. november og 24. og 25. november. Motivutvalget spenner vidt, fra ulike sider av naturen, landskap, arkitektur og abstraksjoner. Mange av bildene er fotografert i Ås kommune. Flere av fotografiene som stilles ut på D6 vil også i år være til salgs.

Fakta

IRIS fotogruppe holder til i Ås og består av Dan Aamlid, Stig Nissen, Erling Fløistad, Ove Bergersen, Dag-Ragnar Blystad, Hilde Helgesen, Wenche Haug, Merete Wiken Dees og Knut Werner Lindeberg Alsén.

Artikkeltags