Julegavetips fra forfattere i Follo - her er lokale bøker du kan legge under treet

EN AV MANGE: Mona B. Riise, Tårnåsen i Oppegård er en av mange lokale forfattere du kan legge under treet i år.

EN AV MANGE: Mona B. Riise, Tårnåsen i Oppegård er en av mange lokale forfattere du kan legge under treet i år. Foto:

Av

Bøker er stadig populære gaver under juletreet. Er du ute i siste liten og lurer på hvilken bok du skal kjøpe har vi noen gode forslag her blant alle bøkene som ble gitt ut i år avforfattere i Follo.

DEL

FOLLO: Barnebøker og sakprosa dominerer blant Follo-forfatterne i 2018. Tor Åge Bringsværd i Vestby er som vanlig uhyre produktiv med flere nye bøker i Karsten og Petra-serien. Blant høstens forfattere er også to debutanter fra Ski: Mari Ann Augestad med en voksenroman og Magnus Reneflot med en bok med kortreiste naturfotografier, skriver ØB.

Dessuten har Gard Sveen i Enebakk levert den fjerde krimboken om politimannen Tommy Bergmann.

Hvor mye er rubbel og bit?

Her har du listen med årets bøker fra forfatterne i Follo: Bjørn Harald Samset, Ås, med skrevet sakprosaboken «Lys» (Spartacus), som er en fortelling om regnbuen og nordlyset, flammene og ildfluene og menneskenes kamp for å holde mørket tilbake. Anne Sverdrup-Thygeson, professor i bevaringsbiologi ved universitetet i Ås, har forfattet «Insektenes planet» (J.M. Stenersens forlag). Den Bragepris-nominerte boken handler om de rare nyttige småkrypene vi ikke kan leve uten.

Norske standarder

Martin Aas, Kolbotn har sammen med flere skrevet «Norske standarder» (Kagge forlag) med undertittelen «en endelig avslutning på meningsløse diskusjoner» om hvor mange «rubbel og bit» er, når det er ryddig eller rotete hjemme og lignende spørsmål.

Tidligere ØB-journalist Einar Haakaas, bosatt på Nesodden, har de siste årene skrevet flere bøker om kriminelle miljøer. Denne gang er temaet den kriminelle gjengen Young Bloods på Holmlia, bare et par steinkast fra Oppegård. «Advarsel. Svenske tilstander i Norge» (Kagge forlag) er tittelen på boken.

Mona B. Riise, Tårnåsen i Oppegård, gjennom mange år jurymedlem i Stjernekamp på NRKTV, har skrevet «Norsk pop-poesi – utvalgte pop-favoritter» (Pax forlag).

Produktiv med barnebøker

Blant mange barnebøker fra Follo-forfatterne i 2018 var den Bragepris-nominerte «Alle sammen teller» (Magikon forlag) av Kristin Roskifte på Kolbotn som både er illustratør og forfatter. Sigmund Falch er også bosatt på Kolbotn og debuterer som barnebokforfatter med «Edwin Eek og ordensmannen (Vigmostad Bjørke).

Professor Bjarne O. Braastad ved universitetet i Ås har katten som spesialdyr og har skrevet flere bøker om dyret. Denne gang har ha skrevet barneboka  «quot; Katten min» for de aller minste med illustrasjoner av Camilla Rørvik om hvordan man skal forstå kattens lydspråk.

Tor Åge Bringsværd i Vestby er som vanlig produktiv og har lansert en rekke barnebøker i år: «Når du minst venter det» (Cappelen Damm), en eventyrbok om Pietro, som nevnes i Marco Polos testamente og her forteller han sin historie, «Karsten og Petra får en katt», «Bli venn med Karsten og Petra», «Karsten og Petras sommerbok», «Tambar på sykehuset», «Katt på ville veier», «Vov – samling med fortellinger om hunden» og medforfatter i «Barnas jul» (samtlige på Vigmostad Bjørke).

Den største sorgen

Mari Ann Augestad, Ski, debuterer med romanen «Tre kvinner» (Gloria forlag), mens Gro Nilsdatter Røsth, Kråkstad, har skrevet en biografisk roman om «Spelemannen frå Korsneset» (Skald forlag), en lettlest bok for eldre.

Den prisbelønte krimforfatteren Gard Sveen, Ytre Enebakk, har skrevet sin fjerde bok om politimannen Tommy Bergmann (Cappelen Damm).

Åse Kringlebotn, Drøbak, er redaktør for boken «Den største sorgen og veien videre» (Kolofon forlag). Hun har samlet seks foreldrehistorier, også sin egen etter at hun mistet datteren, den 31 år gamle operasangeren Ina Kringlebotn i kreft i 2015.

Arnhild Skre, Ytre Enebakk, har forfattet biografien om den populære «Bettan» (Kagge forlag) som allerede er trykket i to opplag.

Frokost på stupet

Den som husker tilbake til tiden da ekteparet Terje /Vibeke Løkkeberg i Ås dominerte kulturlivet i Ås som gjengangere i avisoppslag, kan lese om hvordan de har det i dag i romanen «Frokost på stupet» (Solum Bokvennen), signert Løkkeberg. Dette er en personlig roman om hvordan en dødssyk ektefelle uforvarende drar sin kone med seg inn i døden. Løkkeberg har ikke lagt skjul på at temaet i historien er hentet fra parets eget liv.

Sigmund Falch, Kolbotn, befinner seg tematisk i den helt andre enden av følelsesskalaen og har gjennom mange år utgitt det han kaller tullebøker. Bøkene med nynorske tekster til gamle sort/hvitt-fotografier er alle blitt bestselgere. Årets utgave heter «Han høyrer hjemme i Tulleland» (Vigmostad Bjørke).

Natur og historie

For den som er interessert i kortreiste naturfotografier har Magnus Reneflot, Ski, gitt ut «Fotorefleksjoner» (eget forlag) med mange morsomme og flotte motiver, hovedsakelig fra Follo. Illustratøren Jenny Jordahl, Ski er også opptatt av natur og har sammen med Ole Mathismoen, gitt ut den Bragepris-nominerte «Grønne greier – om natur og miljø og sånt» (Ena forlag).

Den som er glad i lyrikk kan glede seg over «Med øksene dei haustar inn» (Samlaget) av Sigmund Løvåsen (Samlaget).

Leter du etter en bokgave til noen som er interessert i lokalhistorie finnes det også blant årets utgivelser. Lokalhistorikeren Willy Østberg har skrevet spesielt for den historieinteresserte i Oppegård, «Gårdene i Oppegård og menneskene som bodde der» (Oppegård historielag), mens «Follominne 2018» (Follo historielag) byr på historiske beretninger fra samtlige Follo-kommuner.

 

Artikkeltags