– Lesestedet har de beste gjestene. Det må du få med, sier Marianne Kessel, som for sikkerhets skyld skriver setningen ned i journalistblokken selv.

– Det er faktisk litt rørende at Lesestedet har blitt et møtested, et treffpunkt, for så mange, sier en ydmyk kaféeier, som understreker at dette er Lesestedets pris like mye som den er hennes egen.

– Jeg er veldig glad for alle de bra menneskene jeg har blitt kjent med. Og så har jeg veldig søte ansatte, smiler hun.

Flere aktiviteter

Den lille kafeen i Ås sentrum åpnet dørene 1. mars 2008. Nå har Marianne Kessel nettopp signert leiekontrakt for tre nye år, og flere nye aktiviteter er på planleggingsstadiet. Det er her biblioteket har sin ukentlige bokprat. Her trekkes folk til Åpen mikrofon, og det arrangeres fortellerkvelder og quiz-kvelder. Det neste som kommer er spillkvelder, og så vil det bli forfatterbesøk.

– Det skjer mye framover nå, sier Marianne Kessel.

– Hvordan har det vært å bygge opp en helt ny kafé i Ås sentrum?

Hun tenker seg om litt, før hun finner de rette betegnelsene:

– Slitsomt. Og morsomt.

– I høyeste grad fortjent

– Dette er fortjent, i høyeste grad, sier Dag Nestegard.

Han bruker Lesestedet blant annet til Åpen Mikrofon, en happening som han og Siw Cathrine Christiansen står bak en gang i måneden.

Nestegard beskriver Lesestedet som en møteplass for alle, med en litterær ramme, uten å bli for pretensiøs, hvor alle føler seg velkomne så fort de kommer inn døra.

– Etter at Texas ble nødt til å legge ned, har Lesestedet blitt et enda viktigere møtested. Marianne har mange arrangementer her. Hun stiller lokalene til rådighet blant annet for bibliotekets Bok for dagen, en gang i uka. Dette er jo en kjempehjelp til kommunen nå mens de pusser opp Kulturhuset, sier Nestegard.

Videre minner han om at det er mye jobb bak disken på et slikt sted, med regnskap, bestillinger og alt administrativt som følger med.

– Likevel kan vel Marianne navnet på de aller fleste som er innom her. Det blir litt engelsk pub-stemning av slikt, smiler han.

Jevnt i toppen

Det var jevnt i teten hele veien og damelagets trener Vidar Jokerud havnet fattige én stemme bak Marianne Kessel i avstemmingen da både sms- og epost-stemmene var talt opp... På de nærmeste plassene bak de to i tet finner vi Kjell Mathisen, Rikke Soligard og Ella Walle.

– Det å være nominert til Årets navn er i seg selv en anerkjennelse av at det man har gjort blir sett, understreker redaktør Ingvill Hafver i Ås Avis, og sier at avisen selvfølgelig også vil dra i gang en tilsvarende kåring i 2011.

– Dette er en tradisjon som startet i fjor, og som har kommet for å bli. Det tyder oppslutningen om avstemningen på, og tilbakemeldingene vi har fått fra leserne våre, sier hun.