Gå til sidens hovedinnhold

Mat fra alle verdens kanter

Artikkelen er over 11 år gammel

Mat må man ha. Fattig eller rik. Uansett hvor i verden man kommer fra, en eller annen mattradisjon har man med seg. Dette har den Internasjonale kvinnegruppen i Ås tatt høyde for.

ÅS: De arrangerer matkurs med retter fra hele verden, for alle som vil være med, og på onsdag sto afghansk kost på menyen. Den eksotiske krydderduften lover mat som garantert ville kvikke opp smaksløkene hos de frammøtte.

"Jukset litt"

Skolekjøkkenet på Åsgård skole ble etterhvert fylt opp av interesserte, matlagingslglade menn og kvinner i alle aldre. Flittige hender hadde på forhånd "jukset litt", og enkelte retter var allerede forberedt på kjøkkenet ved Bjørnebekk flyktningemottak. En del av deltakerne kommer derfra, men mange er også nysgjerrige Ås-folk som vil utvide matlagingskunnskapene sine i en mer internasjonal retning.

Godt fingerarbeid

Praten går livlig rundt grytene. Det er varmt og godt på kjøkkenet i motsetning til i den hustrige og kalde høstkvelden utenfor vinduet. Nasira Arianfar og Mahboba Ahadyar fra Afghanistan er i ferd med å forme kunstferdige rosetter som heter ManToo.

- Det betyr "du og jeg", forteller Ahadyar.

Fingerarbeidet tyder på at dette har de to damene gjort før, for her går det unna.

- ManToo er en nasjonalrett fra Afganistan som blir servert ved høytidelige anledninger, sier de to fingerferdige damene, og slipper rosettene oppi gryta som skal koke denne retten i en og en halv time.

Flat struktur

- Jeg synes det er gøy å lage mat. Her bare koser vi oss, smiler Ruth Kjærsti Raanaaas som har tatt over hovedansvaret for kursene etter at De internasjonale kvinnnegruppen dro det i gang for flere år siden.

- Ja, disse kursene har gått over flere år. Det er ikke så veldig høytidelig, vi praktiserer flat struktur. Noen melder seg frivillig til å lage mat neste gang, og så er det de som står for innkjøp og lager rettene ved neste kurs. Det er fritt fram for alle å spørre om det de vil, og så lærer man akkurat så mye man selv synes er passe, forklarer hun.

Så her er det bare å henge seg på. Det er fremdeles tre ganger igjen før jul, og retten på neste onsdag, som blir 11. november, er altså en overraskelse.