ÅS: Designlinja fra Ås videregående lager all dekor som skal brukes på Barnas verdensdag i Ås. I år vil arrangementskomiteen ta i bruk både dekoren fjorårets tredjeklassinger lagde, pluss alt det som blir laget av årets tredjeklasse.

Tredje året på rad

Ett år tidligere har Barnas verdensdag blitt arrangert på Ås. I fjor var det internasjonalt verksted, kafé, musikk og mye annet, og i år utvides tilbudet ytterligere, med enda flere verksteder, utescene, markedsplass og konserter.

Inspirert av hverdagsgraffiti

Elevene fra Ås videregående skal ha alle kulissene, pluss plakater og banner ferdig til lørdag 22.oktober, dagen arrangementet går av stabelen, og det jobbes kontinuerlig inne i klasserommet/verkstedet til den kreative klassen.

- Vi har holdt på siden et par uker før høstferien, forteller Andrea Bruun som er med og lager plakater som skal henges opp utenfor flere av rommene der verkstedene skal være. Den store kulissen med graffiti skal plasseres i rommet der det skal undervises i hipp-hopp.

- Klart vi blir inspirerte av graffitien vi ser ute på vegger og murer. Vi har gått langs Akerselva og sett på graffiti og vært på skolebesøk i Operaens scenografirom. Så har vi tatt utgangspunkt i hipp-hopp-kulturen vi ser rundt oss til daglig, forteller Isabelle Kongsness.

Jungelbanner

Bannere som skal henges opp ved inngangen til Barnas verdensdag er jungelinspirert, kan Sara Sara Siblini fortelle. Det er hun som har gjort det grafiske designarbeidet på banneret, og jungeltemaet går igjen i hele arrangementet.

Kanskje i Guinness?

- Vi har utlyst en konkurranse til alle barnehager og barneskoler i hele kommunen om å sende inn arbeider med papegøyemotiv på. Enten tegninger av papegøyer, eller papegøyer som er laget tredimensjonalt. Vinneren er den skolen som prosentvis, ut fra elevtallet, har laget flest papegøyer, forteller Ellen Sibe Kråkenes fra Kulturskolen i Ås og Ås internasjonale senter.

Hun er primus motor bak dette arrangementet, og er veldig fornøyd med utviklingen gjennom disse tre årene.

Papegøyer i kassevis har kommet inn så langt. Samtlige skal stilles ut den store dagen, og Kråkenes undrer seg på om de ikke klarer å få en plassering i Guinness rekordbok på papegøyeutstilling.

Mange aktiviteter

Barnas Verdensdag skal bruke plassen mellom Kulturskolen og Midtgard fritidsklubb, der det vil komme scene og internasjonalt marked, med café.

Mangslungent program

Mange vil entre scenen etter hvert, og her kan nevnes Kristin Langsrud fra Melodigrand prix jr. og Emelie Anne Hollow, vinneren av P4s talentkonkurranse i sommer.

Verkstedene vil foregå kontinuerlig, for det meste inne i bygningene som ligger rundt sceneområdet.

- Verkstedslederne er profesjonelle utøvere. Alt er gratis og i løpet av 20 minutter kan deltagerne få innføring dans, for eksempel hip-hop, afrobeat eller Bollywood dans. Folkemusikerne i gruppa Kjerringrokk hjelper de som ønsker å skape folkemusikk. Animasjonsfilmer og egne kunstverk er det også mulighet til å få hjelp til å lage, pluss mye mer, lover Kråkenes.

Årlig tradisjon

Arrangementet er et konsept fra Rikskonsertene som har arrangert dette mange år i Oslo. Ås internasjonale senter har mange type dager i løpet av året og Barnas verdensdag er et av dem

- Vi arrangerer dette nå for andre år på rad og blir et årlig arrangement, forteller Kråkenes.

Midtgard, Asylmottaket, frivillingsentralen og Kulturskolen / Ås internasjonale senter står som arrangører i ås.