Gå til sidens hovedinnhold

Mintes ofrene på FN-dagen

Artikkelen er over 11 år gammel

Sangen om vesle Sahra, sunget av Rola Bkheet (lite bilde) fra Palestina, minnet gjestene på at det foregår konflikter i verden som dreper blindt og nådeløst.

ÅS: De vakre tonene var igjen en påminnelse om betydningen av FN som fredsskapende organisasjon, men også at det er opp til hver enkelt av oss hvor mye vi vil engasjere oss i konfliktene.

– Vesle Sahra var en liten palestinsk jente, full av livsglede, latter og lek. Hun ble drept av soldater der på trappen utenfor huset sitt. Denne sangen er til minne om henne og alle andre ofre i krigens grusomheter, sa Bkheet.

Engasjerte Ås-kvinner

Lukten av eritreisk mat la seg som en eksotisk ramme rundt feiringen av FN-dagen på Åsgård skole, i regi av den internasjonale kvinnegruppen på Ås, denne lørdag.

De serverte et variert program, og fikk fram i søkelyset kvinner som tar ansvar, er engasjerte og oppnår resultater av det bistandsarbeidet de gjør

Rikholdig program

De to elleve år gamle jentene fra Åsgård skole, Charlotte Muggerud Lundgård og Tuva Henriksen slo an tonen, og deretter fulgte to timer med presentasjon av bistandsprosjekter, god mat og enda mer sang.

Selv om den afrikanske maten som ble servert nok var litt i overkant sterkt krydret for enkelte, varmet den godt denne regntunge høstdagen. Gjestene var mange, så maten gikk unna. Tiyisti Goytom fra Eritrea hadde tatt på seg hovedansvaret ved kjøkkenbenken, og hun fortalte at dette er en typisk eritreisk rett med lammekjøtt i saus og grønnsaker servert på injera.

– Injera er et afrikansk brød som stekes som pannekake og spises sammen med annen mat, fortalte Goytom.

Brønn fra Brønnerud

Mawis home i Zimbabwe fikk vi også høre om. Dette er et hus for foreldreløse barn som i all hovedsak blir driftet fra Ås. Blant annet har Brønnerud skole samlet inn penger til boring og bygging av vannbrønn, og Sissel Brantzeg viste bilder og fortalte om et prosjekt som vokser og gror fram.

Etterpå var det tid til kaffe og kaker, prat og spørsmål.

– I år har vi rett og slett slått sammen feiringen av FN-dagen med internasjonal kulturkafé, fortalte Grazyna Englund, leder i Ås internasjonale kvinnegruppe.