Møkklei av hundebæsj?

Innrammet plakat Sneissletta gir klar beskjed.

Innrammet plakat Sneissletta gir klar beskjed. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Du oppdager det når du går av sykkelen. Du har sparket et eller annet opp på sykkelsetet. På refleks tørker du det bort med hansken. Men hva er den lukten?

DEL

ÅS: Når vinterens enorme snømengder smelter bort, kommer hundebæsj, sneiper og søppel som folk har kastet fra seg i løpet av vinterhalvåret til syne. Turen gjennom skogen blir lett spissrotgang mellom hunders etterlatenskaper. Og ikke bare hundebæsj i fri form: Sorte gjenknyttede poser er å finne flere steder i naturen.

Innrammet melding

Irriterer du deg over hundebæsjen på stier og gangveier, er du ikke alene om det. Hundebæsj har trolig vært snakkis bygda rundt de siste ukene. Spørsmålet er blant annet: Er det ikke verre nå en noen gang? “Forbanna respektløst”, konkluderer et skilt på Sneissletta.

Satte ut bøtte

En dame som nærmer seg de 80 på Rustadfeltet, forsøkte en periode å bidra med sitt for å avhjelpe problemet.

– Ja, jeg syntes ikke det var noe trivelig. Jeg fant en gammel søppeldunk til ispapir som lå slengt i skogen. Det var jo ikke stort bedre, det. Men jeg satte den da ved kanten av turstien i skogen, siden jeg så at det manglet søppelkurv til hundeposene her. Turgåere begynte etter hvert å kaste hundeposene i kurven. Jeg tømte den i egen søppelkasse, noe jeg holdt vel på med det et års tid, sier hun. Om vinteren ble det bånnfryst, føyer damen til.

– Jeg har ikke gjort så mye med saken, og det er nok de som irriterer seg enda mer, sier hun, før hun avslutter med et spørsmål:

– Hvorfor kan ikke Follo Ren sette ut bøtter og tømme dem?

– Ta med posen hjem

Follo Ren henviser avisa til kommunen: – Dette er et tilbakevendende problem, på skogsstiene og friluftsområder som Breivoll. Når snøen går, ser en hvor mange som har kastet hundebæsjposen i naturen. Men tømming av egne søplekasser vil innebære en kostnad for kommunen, understreker Gunn Henriksen i kommunalteknisk avdeling.

– Ta hundeposen med til nærmeste søplekasse, oppfordrer hun.

Eierens ansvar

Ida Kristin Myrer er ansatt ved Antropozoologisenteret. Senteret ved Drøbaksveien driver kursvirksomhet, deriblant dressurkurs. Hunden Aron er ikke av typen som ruller seg i hundebæsj – som noen hunder gjør. Og godt er det, for det er nok ekskrementer å ta av langs stiene på lufteturen.

– Ekkelt for både hund og folk, synes Myrer. Hun forteller at senteret å kursene legger vekt på at eieren må plukke opp hundebæsjen:

– Det handler om å være ansvarlig hundeeier og ta hensyn til andre, sier hun enkelt.

Artikkeltags