ÅS: Det ser nesten ut som om årets navn også er blitt kåret til årets smil, og hun skynder seg å takke alle de som har stemt på henne.

Fra Chile

Monica Martinez Murphy er tydelig glad, men har liksom ikke helt tid til å dvele ved sin egen innsats. Her er det mye som skal gjøres, og damen, som egentlig er fra Chile, men som har bodd mange år her i Norge, går snart over til å snakke om forsendelsen til Valparaiso i Chile med sykehusutstyr. Den har ikke kommet av gårde fordi hun ikke har penger til selve frakten av den digre konteineren. Hun minner om kontonummeret som er: 12026826924.

– Konteineren er full av utstyr nå, men jeg må samle inn midler så jeg får den av sted, sier årets navn, som flere allerede har kalt: Ås sitt svar på Mor Theresa.

Imponert ordfører

– Hun er strålende. Ja, det er nettopp ildsjeler som henne vi trenger, sier ordfører Johan Alnes som er tilstede under overrekkelsen av bildet.

Han er også imponert over innsatsen til Murphy, selv om han innrømmer at han ikke selv har stemt på noen kandidat i disse fire ukene Ås Avis har hatt sine ni kandidater liggende ute på nettsiden.

– Det er slike initiativ som dette som er nødvendig i samfunnet vårt i dag, påpeker han.

Nytt og flott

Bildet til Jan Baker skal henge i stua til Murphy, det er allerede avgjort.

– Det blir fint. Jeg har mest portretter og landskap på bildene jeg har på veggen, så dette blir noe nytt og flott, smiler hun.

Vasker til daglig

Til daglig vasker hun rundt i private hjem, og nå før jul er det mye å gjøre. Hun er utdannet hjelpepleier, men trives godt med vaskejobben sin.

Fire barn har hun fått etter at hun flyttet hit til Norge. Tre er så store at de er reist ut, men to av dem kommer og besøker henne i jula.

– Datteren min er i Chile nå, i Valparaiso, faktisk. Der er hun både på ferie, og som en del av studiet sitt, forteller Murphy.

I kveld vil hun ringe til Valparaiso og snakke med venninnen sin som skal drive det sykehjemmet vi har skrevet om tidligere her i Avisa.

– Jeg gleder meg til å fortelle henne at jeg er blitt årets navn, forsikrer Murphy.

Brukbart utstyr kastes i søpla

I Aftenposten på mandag sto det å lese om svære berg av hjelpemidler som blir kastet på søppelfyllinga i Bergen. Mye av dette er fullt brukbart, og kastet fordi det paradoksalt nok er den billigste løsningen.

« De fem største sentralene i landet kvittet seg med hjelpemidler for rundt regnet 1,5 milliarder kroner på fire år» står det i artikkelen. Hva sier Monica Martinez Murphy til det?

- Det er slik virkeligheten er. Her i Norge stilles det krav til nye og moderne hjelpemidler kontinuerlig. Da vil fullt brukbare ting fort bli søppel når nye og bedre modeller dukker opp på markedet. Men jeg kommer fra et land der vi er vant til at det vi har, akkurat er nok for det vi skal bruke det til. Vi stiller ikke så høye krav, og da går det greit å bruke hjelpemidler herfra som er blitt for umoderne for norsk standard, forklarer kvinnen bak årets navn.

- Det er ikke tvil om at en god del av de bergene vi ser på bildet i Aftenposten kunne kommet til nytte andre steder, sier Alnes som også har lest saken i rikspressen.