Nekrolog Leif Robert Hansen

Leif Robert Hansen er død.

Leif Robert Hansen er død. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Leif Robert Hansen døde 14. mars, 94 år gammel. Bygutten fra Moss ble en dyktig landbruksforsker og gjorde en stor innsats i norsk landbruksforvaltning.

I 1944 flyktet Leif Robert til Sverige og var med i de norske polititroppene som i 1945 gikk inn i Finnmark. Etter befalsskole i Sverige ble han reserveoffiser og fikk senere kapteins grad. For sin innsats fikk han i 2015 Krigsminnesmedaljen.

Etter eksamen fra Norges landbrukshøgskole i 1952 ble Leif Robert ansatt ved Høgskolen og spesialiserte seg i plantepatologi ved Wageningen Universitet, Nederland. Leif Robert var forsker ved Statens plantevern i perioden 1955-77, en tid da ensidig korndyrkning førte til kraftig avlingsnedgang. Leif Robert fant at rotdreper og andre sopper var årsaken og utviklet tiltak. Som forsker la han vekt på god kontakt med produsentene.

I perioden 1970–73 ledet Leif Robert planlegging og oppstart i et av de største jordbruksprosjektene i NORAD, FIFAMANOR på Madagaskar. Prosjektet utviklet melk-, kveite- og potetproduksjon og arbeidet fortsatte, lenge etter at den norske støtten ble avsluttet.

Fra 1977 ledet Leif Robert sekretariatet i det nyopprettede Statens Planteavlsråd. I denne rollen fikk Leif Robert brukt både sine faglige og menneskelige kvalifikasjoner. Hans lune og kontaktskapende vesen kombinert med tydelighet, gjorde at offentlige organer og såvarebransjen sluttet opp om et fremavlssystem slik at såvare fra aktuelle sorter kom ut til norske produsenter.

Leif Robert arbeidet som spesialrådgiver for Landbruksdepartementet, blant annet med hvordan rettigheter til plantesorter skulle ivaretas i Norge. Dette førte til innføring av Lov om planteforedlerrett i 1993.

Som pensjonist var Leif Robert sekretær for Norsk Plantevern Forening og han var levende opptatt av faget helt til det siste.

Vår medfølelse går til familien.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken