Nikolai Bjørneby er død

Nicolai Bjørneby mottik Falsenorisen i 2010.

Nicolai Bjørneby mottik Falsenorisen i 2010. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

En av de mest profilerte lokale stemmene i Ås er borte, når Nikolai Bjørneby er gått ut av tiden.

DEL

ÅS: Bjørneby var gårdbruker og drev i mange år en av de fem urgårdene i Ås – Dyster gård, før sønnen Johan overtok driften.

Bjørneby var en markant formidler av lokal historie, en interesse han fikk gjennom driften av gården, ifølge en av dem som kjente ham aller best: Hans Olav Moen.

– Det som kanskje kjennetegner Nikolai aller best var langsiktigheten i det han engasjerte seg i. Både som gårdbruker og skogbruker opptatt var han opptatt av å ta vare på det arbeidet forfedrene hadde gjort, og å kunne gi eiendommen videre til neste generasjon i bedre stand. Og gjennom arbeidet på og med gården ble han mer og mer interessert i historie.

Plasseringen Dyster gård har, midt i Ås sentrum, og med mange naboer på alle kanter, var en anledning for Bjørneby å dukke ned i gårdens historie.

– Samtidig hadde han et sjeldent fint blikk for fremtiden, mener Moen.

– Hans samfunnsengasjement var preget av ærbødighet.

Nikolai Bjørneby var en glitrende formidler, og gjennom guidede turer i Ås begynte han å intervju folk som kunne bredde hans lokalhistoriske kunnskap.

– Etter hvert begynte vi å snakke om at dette kunne være stoff til en bok, minnes Moen.  

Første del av bokverket «Stasjonsbyen Ås» kom ut i fjor, med god hjelp fra hans sønn Gisle Bjørneby. Til vinteren kommer del to, om Ås øst for jernbanen.

– At han ikke fikk fullført helt på egen kjøl, var nok leit, og det er synd han ikke får oppleve bokserien ferdig.

Bjørneby fikk i fjor «Gjertrudprisen» for arbeidet med «Stasjonsbyen Ås».

Nikolai Bjørneby ble 74 år gammel.

Familien Bjørneby ved Nikolai, hans kone Kirsti, og sønnen Gisle mottar Gjertrudprisen 2017 fra leder Eva Bjøreng i Kulturvernrådet i Akershus.

Familien Bjørneby ved Nikolai, hans kone Kirsti, og sønnen Gisle mottar Gjertrudprisen 2017 fra leder Eva Bjøreng i Kulturvernrådet i Akershus. Foto:

 Samarbeider om utgivelse Ås Stasjonsby 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken