Sheri fra Ås er plukket ut blant 10.000 søkere – seiler av gårde på jakt etter plast i havet

SNART TIL SJØS: Sheri Bastien foran Urbygningen på NMBU.

SNART TIL SJØS: Sheri Bastien foran Urbygningen på NMBU. Foto:

NMBU-forsker Sheri Bastien er en av deltakerne når seilbåten eXXpedition heiser seil for å registrere plast og avfallsstoffer i havet i desember.

DEL

ÅS: Sheri Bastien fra Ås jobber til daglig som samfunnsforsker på NMBU. Nå er hun klar for å delta på ekspedisjon med seilbåten eXXpedition – som seiler verden rundt for å registrere plast og avfallsstoffer i havet.

Papirmikroskop

Hun har med seg et lite papirmikroskop, eller foldskop, som hun blant annet skal dele ut i havner hvor båten legger til. Det for å bevisstgjøre og engasjere befolkningen til å bruke det for å undersøke plast og mikroorganismer i havet.

– Jeg har sett hvordan foldskopet kan være et smart og effektivt verktøy for læring for ungdom, og jeg gleder meg til å dele ut foldskop til ungdom i Karibia, sier hun i en pressemelding fra NMBU.

Normalt kreves det dyrt utstyr for å studere den mikroskopiske verdenen, og studiene må gjøres i laboratorier. Foldskop er imidlertid laget av papir, noe som gjør det både rimelig og lett å frakte med seg. Samtidig gir det en optisk kvalitet som kan sammenliknes med et forskningsmikroskop.

– Ungdom kan samle prøver for å oppdage marineforsøpling, eller plankton som kan ha inntatt mikroplast. Foldskop gjør ikke bare vitenskap tilgjengelig for mange ungdommer som ellers må stole på lærebøker, den åpner også opp for nysgjerrigheten og demonstrerer at du ikke trenger dyrt utstyr for å bli forsker, sier hun.

Hygiene

Til vanlig jobber hun blant annet med å finne enkle og billige løsninger for å forbedre sanitære forhold og hygiene i utviklingsland, og jobber mye i land som Nepal og Tanzania med å engasjere ungdom og samfunnet for øvrig med å få økt forståelse for hygiene, som igjen bidrar til å redusere sykdom og død.

Prosjektet hun leder heter SHINE. Det har blant annet ført til etablering av en lokal bedrift i Tanzania som lager såpe.

Bastien er valgt ut blant 10.000 kvinner, og blir med båten fra Aruba til Panama i desember. Med på turen er også andre forskere, filmskapere, fagfolk innen bærekraft og beslutningstakere. Deres felles mål er å bevisstgjøre den ødeleggende påvirkningen engangsplast og giftstoffer fra landbaserte aktiviteter har på havet, økosystemet og på menneskers helse.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken