Odd Tandberg (90) hylles med utstilling i Oslo

Odd Tandberg, jubilanten selv, foran et av bildene sine, som ble malt i 2013.

Odd Tandberg, jubilanten selv, foran et av bildene sine, som ble malt i 2013. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

OSLO/ÅS: - Gratulerer, Odd Tandberg. Det er en glede å få åpne denne utstillingen, sa Lars Elton, kritiker, redaktør og frilansjournalist, da han åpnet jubileumsutstillingen til Ås-kunstneren på galleri Albin Upp i Oslo.

Der var det stinn brakke, og det var bare med brutal albueføring Ås Avis klarte å presse seg fram til dagens hovedperson for å få en kommentar.

- Det er jammen morsomt at så mange kom hit i dag, smilte Tandberg, midt i trengselen.

Mer fikk han ikke sagt, for det var mange som ville hylle han, selv om han ikke fyller 90 år før i april.

Bestefars verker på i stua

- Klart jeg er stolt av bestefaren min, sa Enor Meggison.

Han hadde funnet veien til galleri Albin Upp på Frogner denne onsdagen, og prøvde å ta seg fram i menneskevrimmelen.

Meggison kunne fortelle at han selv har prydet stua si med bestefarens arbeider.

- Bestefar er jo allsidig, da, og lager mye forskjellig, smilte barnebarnet til Odd Tandberg.

- Vakkert inngangsparti

I gratulasjonsforedraget sitt kom Lars Elton inn på mange av høydepunktene i Tandbergs kunstnerliv. Han dvelte ved regjeringsbygget, og utsmykkingene Ås-kunstneren gjorde der, men snakket også om andre kunstoppdrag opp gjennom årene.

- Her ser vi resultatet av et langt kunstnerliv, skapt av en kunstner som slett ikke har tenkt å gi seg enda. Altså, alder ingen hindring, smilte Elton.

Inngangspartiet til det tidligere Elkembygget, i dag bygningen til NHO, er det aller vakreste inngangspartiet Elton kunne tenke seg.

Avantgarde-kunstner

Han trakk linjene tilbake til 1942, da Tandberg startet på det som den gang het Statens håndverk og kunstindustri-skole.

- Etter ferdig utdannelse her, fortsatte Tandberg på kunstakademiet. Der hadde han blant annet Per Krogh som lærer. Men Tandberg ville ikke følge i de tradisjonelle kunstnersporene. I 1947 skrev han et modernistisk manifest der han omfavnet den nye tid, og ønsket å se framover, fortalte han, og berørte med dette Tandbergs fortid som en avantgarde-kunstner som har jobbet forut for sin tid i mange ti-år..

Beklager, på vegne av kritikerstanden

Debut-utstillingen til Tandberg, i galleri Per like etter krigen, ble også omtalt.

- Utstillingen ble mottatt med stor forakt. Og jeg ønsker å få presisere min egen mening, som representant for kritikerstanden her i dag, at denne kritikken var ikke kritikerbestanden verdig, sa han.

Artikkeltags