- Jeg kommer aldri til å tilgi Høyre for at de har tatt FrP med i regjering

Eva Joly i Vitenparken på søndag.

Eva Joly i Vitenparken på søndag. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Auditoriet i Vitenparken var fullt da korrupsjonsjeger Eva Joly kom på besøk for å snakke om grønn økonomi og korrupsjon.

DEL

ÅS: Grønn festival i Ås ble avsluttet med paneldebatt i Vitenparken med Eva Joly og Per Espen Stoknes. 

Eva Joly sitter i Europaparlamentet for Europe écologie – Les verts, de franske grønne, har vært presidentkandidat for det samme partiet, og er Europas mest kjente antikorrupsjonsadvokat. Joly har skrevet flere bøker og er en av Norges mest anerkjente aktivister.

Psykolog og økonom Per Espen Stoknes er førstelektor og forsker ved BI, hvor han i dag leder senter for grønn vekst. Han har tidligere jobbet som rådgiver for Olje- og energidepartementet, Oljedirektoratet, Statkraft, og jobbet for noen av verdens største oljeselskap. Nå stiller han til valg for MDG som 2. kandidat i Oslo.

Psykolog og økonom Per Espen Stoknes.

Psykolog og økonom Per Espen Stoknes. Foto:

Grønn korrupsjon

Joly tegnet et bilde av korrupsjon innen grønn økonomi som ute av kontroll.

- Norge har f.eks. brukt flere hunder 100 millioner kroner på bevaring av urskogen i Tanzania. Alikevel forsvinner den som aldri før fordi vaktene i naturparkene er korrupte.

Men det finnes lyspunkter, og juksemakere blir avslørt på løpende bånd.

- Siemens og Lego er eksepler på selskaper som har blitt tatt med buksene nede og som virkelig har lagt om produksjonen i grønn retning, sa Joly til et fullsatt auditorium i Vitenparken.

Politiker og korrupsjonsjeger Eva Joly besøkte søndag Vitenparken.

Skrekkeksempel

Hun holdt fram dieselskandalen til Volkswagen som skrekkeksemplet på grønn kurropsjon.

- En av verdens ledende bilprodusenter, med et av verdens mest kjente varemerker og 600.000 ansatte, satt et jukseprogram inn i dieselbilene sine slik at man visste når bilene ble kontroller og kunne holde tilbake utslippet. Dette brukte de til å selge idéen om "ren diesel". Dette er en uhørt mangel på moral og anstendighet.

- Men det positive er at dette ble avslørt. Aksjene til selskapet falt med 40 prosent og det kjenner aksjonærene, sa Jolie.

Økonomisk sjansespill

Debattantene ga dagens politikere det glatte lag og ønsket å slå hull på myten om at det er vesentlige forskjellen på miljøpolitikken til Høyre og AP.

- Skille i norsk politikk går mellom gammeldagse politikere med tankemønster fra 80 og 90-tallet, som tror at Norges framtid ligger i å pumpe opp olje til siste dråpe, sa Stoknes.

- Jonas Gahr Støre vil utvikle nye oljefelt i Lofoten. Disse feltene vil ikke stå ferdig før om 10-15 år. Da vet ingen hva oljeprisene vil være. Vi vet ikke en gang om omkostningene ved å utviklie feltene er høyere enn inntektene fra oljen, sa Jolie.

Kina med på laget

Stoknes mener at en av de viktigeste grunnen til å være positiv til for framtiden, er at Kina har kommet med på "det grønne laget".

- Siden 2012 har landet stengt kullkraftverk og gruver i stor stil og investert massivt i el-busser og -biler. Kina er nå helt i front for grønne løsninger, sa Stoknes.

Ikke opp til "folk flest"

Duoen langet ut mot politikerne som legger ansvaret over på befolkningen ved å si at det er "folk flest" som skal få i gang et grønt skifte.

- Dette er en total ansvarsfraskrivelse og mangel på systemisk forståelse. Handlingene til politikerne, næringslivet og borgere henger nøye sammen. Hvis næringslivet lager grønne, dyre produkter, vil ikke folk kjøpe dem. Hvis ikke politikerne gjennom avgiftspolitikk, legger til rette for at næringslivet kan levere grønne produkter som er billige nok, så er ikke næringslivet villig til å produsere "grønt". "Folk flest" må gjøre mye selv, men politikerne må tørre å ta asvar for å legge til rette for et grønt skifte, sa Stoknes.

Ikke svartmaling

Joly og Stoknes var alikevel enige om at det ikke var grunn til å svartmale i forhold til å få på plass et grønt skifte.

- Det er hvite, middeladrende menn som er mest kritiske, de unge er positive. MDG fikk nettopp 50 prosent av stemmene ved skolevalg i Vestby. Det gjør at man kan være optimistisk for framtiden, sa Stoknes.

Ga FrP det glatte lag

Storknes og Joly fikk spørsmål fra salen om blokkuavhengigheten til MDG.

- Hvis man stemmer på MDG vet man ikke hvilken regjeringskonstellasjon paritet kommer til å støtte, burde ikke dette avklares?

- Vi kommer aldri til å støtte en regjering hvor FrP er med. De er selve eksponentene for en grå økonomisk vekst, sa Storknes.

- Det er en skandale at FrP sitter i regjering. Det er noe jeg aldri kommer til å tilgi Høyre, supplerte Joly.

Artikkeltags