Gå til sidens hovedinnhold

Sånn unngår du å sperre veien for politi på utrykning

Artikkelen er over 4 år gammel

Senk hastigheten og blink deg ut til siden, er innsatslederens klare råd.

ABONNER PÅ ÅS+ OG FÅ TILGANG PÅ ALT DIGITALT STOFF

FOLLO: – Når vi kjører utrykning skjer det ganske ofte at folk ikke følger så godt med, sier innsatsleder Svein Walle i Øst politidistrikt, avdeling Follo til ØB.

Det skaper utfordringer for både politiet, ambulansene og brannvesenet.

Oppfordringen kommer i en video Follo-politiet la ut på Facebook onsdag ettermiddag.

Se videoen i hovedbildet til høyre. På mobil ser du den i toppen av artikkelen.

I videoen kjører politiet sydover på E6 i Ås, med sirenen på. Like ved Støkken kontrollstasjon, rett syd for Korsegården ligger en bil i venstrefeltet på motorveien. Den sperrer for politiet.

– Han følger jo ikke med, kommenterer Walle,  mens han peker på en mørk sedan i feltet foran.

Dette må du gjøre

Det aller viktigste er å være oppmerksom. Bruk speilene flittig. Ha god oversikt også fremover i trafikken, det kan ha skjedd en ulykke foran deg. Politiet på utrykning kjører alltid med blålys, men bruker også sirenene i blant.

Spesielt i forkant av kryss skrur de på sirenene.

– Det viktigste man kan gjøre når man ser et kjøretøy, er å gi tegn til at du har sett oss. Det gjør du ved å bruke blinklys, senke hastigheten og legge seg ut til sidn - hvis det er mulig, forteller innsatslederen.

Noen ganger kan veien være såpass utoversiktlig, for eksempel i en sving, at du ikke kan legge deg ut til siden med en gang. Da foreslår innsatslederen følgende:

– Da kan det være lurt å senke hastigheten og kjøre svingen, før man legger seg ut til siden og stanser, sier Walle.

– Det verste som kan skje er at noen krasjer

Generelt sett synes Walle at bilistene i distriktet bør følge bedre med når de kjører på Follo-veiene.

– Det er veldig variert, men generelt sett synes jeg folk fokuserer lite for dårlig på veien. Folk sitter i telefonen og gjør andre ting, utdyper han på telefon med Østlandets Blad.

På hver eneste patrulje er det små eller store hindringer når bilen han sitter i kjører utrykning. Prosedyrene er strenge - når det er blått lys i bakspeilet - da ønsker politiet seg fri bane.

– Det kan skape farlige situasjoner, eller i verste fall hindre oss, sier Walle.

– Hva er det verste som kan skje?

– Det verste som kan skje er at noen krasjer, enten med politibilen eller andre biler, svarer han.

Fakta: Utrykningskjøring

Dette sier Store norske leksikon om utrykningskjøring:

«Utrykningskjøring, kjøring med utrykningskjøretøy hvor det er tillatt å fravike en del av trafikkbestemmelsene når det er nødvendig eller til vesentlig lette i tjenesten.

Utrykningskjøretøy er politiets og brannvesenets tjenestekjøretøy, ambulanser og andre kjøretøy som er særskilt godkjent som utrykningskjøretøy. Ved kjøring mot rødt trafikksignal skal fører av utrykningskjøretøy sette ned farten så mye at det kan stanse straks for mulig kryssende og møtende trafikant.

Utrykningskjøring må bare foretas for å redde liv eller begrense skadevirkninger på person eller betydelige materielle verdier. Trafikant plikter å gi fri vei og om nødvendig stanse for utrykningskjøretøy med blinkende blått lys.»

 

Kommentarer til denne saken