– Jeg lar meg ikke imponere. Slik Ap og Sp har posisjonert seg nå, virker det som om de har satt på alle bremseklossene. Det motiverer meg ikke i særlig grad, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Nav og forskning

Han reagerer på Aps miljø- og klimapolitikk og skepsisen partiet viser overfor reformene som regjeringen har innført for å effektivisere offentlig sektor.

– Vi ønsker en ny regjering med utgangspunkt i sentrum og Høyre der Venstre inngår i et tett samarbeid, påpeker han.

At programkomiteen i Venstre foreslår å endre sykelønna og innføre en nasjonal minstelønn, bereder ikke akkurat grunnen for at Venstre kan være en samarbeidsmulighet for Ap etter høstens valg.

– Jeg vet at Ap-ledelsen tidligere har ønsket å gjøre endringer i sykelønnsordningen, men de har ikke fått gjennomslag i eget parti. Jeg håper at Ap leser forskning og Nav-statistikk. Da vil de se at vi står overfor et problem, sier Rotevatn.

Lytter til LO

Han kjenner seg ikke igjen i at Venstre har fått et stempel som et fagforeningsfiendtlig og arbeidsfiendtlig parti.

– Vi har hatt god dialog med arbeidstakerorganisasjonene og forsøkt å lytte så godt vi kan til det LO sier, sier Rotevatn.

Han påpeker at nasjonal minstelønn handler om å ta et steg videre i utviklingen.

– Vi har gått bort fra en rekke prinsipper som en følge av EØS-innvandringen, og blant annet innført allmenngjøring av tariffavtaler. Noen vil hevde at forslaget vårt er et brudd på den norske modellen, men jeg mener det er å videreutvikle den. Dette skal ikke bare gjelde noen få sektorer, men være en generell minstelønnssats i hele Norge, understreker Rotevatn.

Jeg håper at Ap leser forskning og Nav-statistikk. Da vil partiet se at vi står overfor et problem.

Sveinung Rotevatn, stortingsrepresentant (V)

 

Får ikke støtte

Venstre ønsker ikke lenger at det som er uakseptabel praksis i arbeidslivet skal være lovlig.

– Nasjonal minstelønn er en tanke som har modnet og ikke lenger føles like fremmed. De fleste land i Europa har en slik minstelønnssats, sier han.

Rigmor Aasrud i Ap sier at Venstres forslag verken har fått gjennomslag i dagens regjering eller vil få det i en Ap-ledet regjering etter valget.

– Får vi flertall for en ny regjering, er målet vårt å få flere folk i arbeid og øke tryggheten i arbeidslivet. En nasjonal minstelønn kan brukes til å tvinge de laveste lønningene nedover, sier Aasrud til ANB. (ANB)