Protesterer mot kutt i støtte til utenlandske studenter

Fra venstre: Aina Anthi fra Norge, Teresa Southwell fra Australia, Caroline Pledger fra USA, Sabine Gios fra Tyskland, Edin Kitsuo fra Kenya, Helge Schwitters, internasjonalt ansvarlig i Norsk Studentorganisasjon (NSO) og Tara Bartnik fra Australia.

Fra venstre: Aina Anthi fra Norge, Teresa Southwell fra Australia, Caroline Pledger fra USA, Sabine Gios fra Tyskland, Edin Kitsuo fra Kenya, Helge Schwitters, internasjonalt ansvarlig i Norsk Studentorganisasjon (NSO) og Tara Bartnik fra Australia. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Kroken på døra for utenlandske studenter som ikke er betalingsdyktige nok på norske universiteter. Det kan bli resultatet hvis den blå-blå regjeringa får det som de vil. Studentene ved NMBU reagerer.

DEL

ÅS: Forslaget i budsjettet går ut på å kutte 80 millioner kroner i fondet som støtter utenlandske studenter økonomisk ved norske høyskoler og universiteter, slik at de kan benytte seg av utdanningstilbudene i Norge på lik fot med norske studenter.

Siler vekk de fattige

- Regjeringa mener at dette vil heve kvaliteten på de utenlandske studentene. Men det er jo ufattelig hvordan det er mulig å vite på forhånd at en student er dyktig fordi han eller hun er betalingsdyktig. Det blir jo bare de som kan betale som får studieplasser, og hvordan vet vi at de er best? spør Helge Schwitters.

Han er internasjonalt ansvarlig i Norsk Studentorganisasjon (NSO), og har tatt turen til AudMax for å være med å demonstrere mot regjeringens kuttforslag.

Flere kutt

Hver student som gjør ferdig programmet sitt, generer en sum penger fra den norske stat til utdanningsstedet der studenten er ferdigstilt. Denne støtten til universitet og høyskoler vil nå bli lavere hvis færre blir ferdigutdannet fordi de ikke har råd til egenbetaling ved studiestedet.

- Men dette har regjeringen også tenkt på, så nå har de foreslått å kutte i den summen også, sier Schwitters oppgitt.

Han legger til at da en lignende ordning ble innført i Sverige, forvant 79 prosent av de utenlandske studentene fra svenske høyskoler og universiteter.

- Viktige studenter

Utenfor store sal i AudMax hadde utenlandske studenter stilt opp stands med informasjon, og de delte ut hjemmebakte kaker og tok seg tid til en prat med de frammøtte.

- Ved et institutt som Nordagric vil det gjøre en stor forskjell om de utenlandske studentene uteblir. Der omfatter forskningen utdanning og oppdrag, med særlig vekt på utviklingsland og land med overgangsøkonomi. Men også ved andre studieretninger vil det merkes om de internasjonale studentene forvinner, sier Tara Bartnik.

Hun har kommet hit fra Australia for å studere ved institutt for miljøvitenskap, og har søkt seg til NMBU fordi denne studieretningen inneholder kombinasjon mellom teknikk og miljø som hun er ute etter.

- Dette er det ikke så enkelt å finne andre steder, poengterer hun.

Artikkeltags