ÅS: De vil lage liv og røre i Ås sentrum på lørdag. Kanskje ikke for en så veldig lokal sak, men at Norges eneste økologiske landbrukshøyskole er nedleggingstruet, har engasjert mange folk i Ås.

Ikke så rart, i en vertskommune for et universitet med økologi på fagplanen. Men NMBU er kanskje litt mer teoretisk enn en landbruksskole.

Økologisk landbruk i praksis

- Ja, på Sogn økologiske landbruksskole handler det om praktisk landbruk. Skolen tar inn elever fra hele landet, også fra Ås, og med en ganske høy snittalder, er dette en skole for både unge og voksne. Kanskje ikke så dumt å lære litt om å sette teorien fra NMBU ut i praksis etter endt studietid her på Ås, smiler Bianca Wathne Gelink.

Hun er en av initiativtagerne til lørdagens arrangement, aktivt med i Miljøpartiet De Grønne (MDG), og treffer Ås Avis i BUA på Campus der hun tar del i hylleoppsettingen i BUA. Ingenting å si på praktisk sans her, selv om hun også er student ved universitetet.

Vil bidra til skoledriften

- Vi ønsker å skape større bredde for oppmerksomheten rundt økologisk landbruk, og viktigheten om å ha nettopp en slik skole, forklarer hun.

Om det burde komme en økologisk landbrukskole til Ås, kanskje i forlengelse av NMBU, er hun ikke helt sikker på.

- Akkurat nå er det vel viktigst å sørge for at det blir bevilget nok penger til driften av skolen i Sogn. Og så er det viktig at folk i hele landet får vite om at den finnes, ikke minst studentene på Ås, påpeker hun.

Trolltur-musikanter

For alle dem som finner veien til sentrum på lørdag formiddag, vil det være mulig å smake på fersk grønnsakssuppe, kokt på grønnsaker fra den økologiske kjøkkenhagen ved Pentagon. Suppen vil ha valgfri pris, og pengene går uavkortet til Sogn økologisk landbrukskole.

- Vi skal også gi ut informasjon om økologisk landbruk, og svarer gjerne på spørsmål fra dem som finner veien ned i sentrum, sier hun.

Dessuten vil punk-jazz-bandet Trolltur spille under selve arrangementet. Ikke konsert, men som bakgrunnsmusikk i de timene det skal være aktivitet der.

Kortreiste grønnsaker

Arrangørene stiller mann og kvinnesterke opp. Det er Ås Økolag (lokallaget til Oikos), Bua - bærekraftig i butikk, Ås MDG og Baldreon som har slått seg sammen for anledningen.

Ved siden av alt dette, vil det være mulig å få kjøpt kortreiste, friske grønnsaker. Alt vil foregå i Ås Kvartalet.

- Innehaveren av Den Blinde Ku har vært utrolig hjelpsom, og vi får låne diverse utstyr derfra. Og så skal vi selge lodd og bøker og selvsagt medlemskap til venneforeningen til Sogn økologiske landbrukskole, forteller Bianca Wathne Gelink før hun tar fatt med hammer og spiker for å få resten av hyllene på plass.