Selger sjela si til folkemusikken

Silje Onstad Hålien  og Selma French Bolstad (17)

Silje Onstad Hålien og Selma French Bolstad (17) Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

I 70 minutter står Selma French Bolstad (17) på scenen som hovedrolleinnehaver, og spiller fiolin i Fossegrimen som skal settes opp i konserthuset i Oslo 13. oktober.

DEL

ÅS: Der skal hun opptre sammen med barn og unge fra kulturskolene i Follo, Follo ungdomssymfoniorkester, Østfold ungdomsorkester, Pannekakegjengen, Kjerringrokk, Bærums spelmannslag, felespillere fra Solveien spelmannslag og dansegrupper fra Nesodden og fra Folkemuseet i Oslo.

Overjordisk spill

I tidligere tider var det kjent at felespillerne kunne selge sjela si til Fossegrimen når de ville heve seg over andre felespillere. Fossegrimen kunne til gjengjeld lære bort et overjordisk fantastisk felespill som gjorde den vågale felespilleren høyt hevet over andre felespilleres spill. En myte som har flere av Faust-elementene ved seg

- Jeg er den som gir bort sjela mi i pant til Fossegrimen, forteller Bolstad.

Skryter av instruktørene

Hun gleder seg til forestillingen, men innser at det er mye arbeid før et slikt stykke er klart for visning.

- Det hele er et veldig bra konsept. Her det flinke folk, og jeg føler virkelig at jeg blir tatt vare på. Proft opplegg, slår Bolstad fast.

- Begavet elev

Hun har spilt fele siden hun var 4 – 5 år, med faren som instruktør. Åtte år gammel kom hun inn på Ås kulturskole. Her har hun blant annet hatt Elisabeth Olhans som lærer, og det er hun som er prosjektleder for denne oppsettingen.

- Selma er en begavet elev, og i dag er hun så godt som profesjonell utøver. Det har vært morsomt å følge den musikalske utviklingen hennes gjennom årene. Hun har folkemusikk i blodet, det er det ingen tvil om, påpeker Olhans.

Hun legger til at Bolstad er en flittig øver, og at hun helt klart er best når det gjelder.

- Hun setter ofte inn et ekstra gir under forestillingen, smiler prosjektlederen.

Synes stykket er flott

En del øving er det blitt, for hele ensemblet. De har tre helger der de øver sammen, resten må de øve separat.

- Da blir det viktig å øve på egen hand, sier Bolstad, som legger til at det alltid er spennende med nye utfordringer.

Hun har sett Fossegrimen da den ble sattopp på Det Norske Teateret i vår, og synes stykket er flott.

En drøm går i oppfyllelse

Omtrent 160 barn og unge skal fylle scenen på Oslo konserthus, så det er klart at samkjøringen blir intens og konsentrert..

- Jeg fikk ideen til å sette opp dette stykket allerede for tre år siden. Det vare et lykketreff at det ble satt opp på Det Norske Teateret, og at Leif Stinnerbom, som regisserte stykket på Det Norske, sa ja til å være regissør for oss. Det ble virkelig som å få en drøm oppfylt, sier Olhans.

Hun forteller at stykket ikke er helt likt som teateroppsettingen på Det Norske. I dette stykket blir det folkemusikk mellom satsene, og det hele er skreddersydd til utøverne.

- Det er proffe folk vi jobber sammen med. Koreografen er Jimmy Meurling og Fossegrimen sjøl spilles av Paul-Ottar Haga. Dessuten har Stinnerboms kone, Inger Stinnerbom, sydd alle kostymene.

Fandenivoldsk musikk

Danseren Silje Onstad Hålien har en stor rolle i stykket, og hun synes det er moro å få lov å være med.

- I dette stykket blir de unge løftet fram og instruktørene får alle til å blomstre. Elevene møter nye utfordringer. Felespillerne må være i bevegelse når de spiller, og alle må være på plass og kunne det de skal, sier hun.

Hålien er profesjonell danser, og har tidligere vært tilknyttet Det Norske Teateret. I dag jobber hun som frilansdanser. Hun er fasinert av dette stykket, der musikken har en så framtredende rolle.

- Det er noe fandenivoldsk over musikken i oppsettingen. I fortellingene om Fossegrimen står det blant annet at felespillerne måtte kaste et svart, nyfødt lam i elva som en del av pakten. Dret sies også at både Myllarguten og Ole Bull hadde litt for tette bånd med Fodssegrimen, kan hun fortelle.

Artikkeltags