Det sier produktsjef hos Frende Forsikring, Einar Brekken.

– Foreldre må bry seg om det barna gjør på internett. Sett dere inn i hvilke sosiale medier barnet ditt bruker og snakk om dem. Gjør det klart at dere bryr dere om det han eller hun driver med, sier Brekken.

– Digital mobbing og deling av uønskede bilder eller videoer er et økende problem, forteller Brekken.

Tall fra Medietilsynet viser at 8 prosent av norske barn mellom 9 og 18 år opplever å bli mobbet på nettet ukentlig eller månedlig.

Totalt 35 prosent av jenter og gutter i alderen 15-16 år har opplevd at noen har vært slemme mot dem eller mobbet dem på internett, spill eller mobil.

– Tallene viser også at halvparten av dem som mobber andre, selv blir mobbet. Mens 96 prosent av dem som aldri blir mobbet, heller ikke mobber andre, sier Rikard af Sandeberg, produkt- og markedsdirektør for Norden hos Affinion.

Det er fornuftig å snakke med barnet om hva han eller hun kan gjøre og ikke gjøre på ulike sosiale medier. Å være aktiv når kontoer opprettes er lurt.

– Ha en avtale om å være sammen med barnet når kontoer opprettes, slik at dere kan se på sikkerhetsinnstillingene sammen. Snakk om hvilke personlige opplysninger som skal deles, og sørg for at de kun er synlige for dem barnet ditt har godkjent som venner eller følgere, sier Sandeberg.

Mobbing av barn på nett foregår på mange måter. Det kan for eksempel være hatgrupper på Facebook, gruppechatter, stygge meldinger eller videoer. Og uansett hvor mange forholdsregler du tar, kan barnet bli offer for dette.

Da er det viktig at barnet vet litt om hvordan det bør takles.

– Hvis du er til stede, senkes terskelen for at barnet kommer til deg hvis det skjer noe negativt på nettet, sier Einar Brekken.

Det kan også være greit å la barnet vite at det er trygt å snakke med helsesøster på skolen. Det er ikke alltid barnet er komfortabel med å ta opp disse problemene med mamma eller pappa. (ANB)

Lær barna nettvett:

  • Snakk om hva som er ok å dele og ikke på sosiale medier.
  • Gå gjennom sikkerhetsinnstillingene med barnet .
  • Gjør innhold synlig kun for venner.
  • Lær barnet å ikke dele passordet sitt med andre.
  • Fortell barnet at han eller hun ikke kan legge ut bilder av andre uten å ha spurt dem om det er greit.
  • Be barnet komme til deg hvis han eller hun opplever noe ekkelt på nett.