Slik går du tryggere i trafikken i høstmørket

Selv med en avstand på bare 40 meter er forskjellen med og uten refleks stor. Med refleks synes du!

Selv med en avstand på bare 40 meter er forskjellen med og uten refleks stor. Med refleks synes du! Foto:

Av

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 123 fotgjengere ble skadet i trafikken i fjor høst. I løpet av sommeren samme år ble 68 gående skadet.

DEL

– Ulykkestoppen om høsten handler først og fremst om at det blir mørkere. Fra månedsskifte oktober/november har store deler av Norge mindre enn åtte timer dagslys. Folk er fremdeles ikke flinke nok til å bruke refleks. Og når du setter deg i bilen må du sørge for å ha god sikt med rene bilruter og gode vindusviskere, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.

Ifølge Yr.no blir dagene ti timer kortere i november enn som sommeren i Sør-Norge. I nord forsvinner dagslyset helt i løpet av november.

Investering for livet

Nesten 400 fotgjengere ble skadet i 2017, ifølge SSB. 11 ble drept i samme periode. Per Oretorp er assisterende generalsekretær i Personskadeforbundet LTN, mener også at refleks er et effektivt virkemiddel for å unngå ulykker.

– Mange av våre medlemmer lever hver dag med store skader og plager etter å ha blitt skadet i trafikken. Noen av dem ble skadet som fotgjengere eller som syklister, og betaler prisen for at de ikke ble sett i trafikken. Å bruke refleks er en investering i livet og for livet. Ta ansvar, for deg selv og for andre. Bruk refleks, sier Oretorp.

Gode refleksråd

Richvoldsen forteller at mørke kvelder også gjør utslag på skadestatistikken til forsikringsselskapene.

– Vi får inn mange saker om høsten, hvor mørket er en medvirkende årsak til ulykker og skade. Vi pleier å si at refleks er verdens billigste livsforsikring, sier Richvoldsen.

Richvoldsen oppfordrer folk til å lese Trygg Trafikks refleksråd, som gjør at du har større sjanse for å bli sett i høstmørket.

Refleksråd

Ha minst to reflekser i alle ytterklærne dine

Ha på deg to reflekser, og fest dem lavt på kroppen. Da er du mest synlig for bilistene

Bruk refleks også i opplyst gate.

Kontroller refleksene hver sesong. Ta med deg alle refleksene ut i mørket eller inn i et mørkt rom. Lys med lommelykt fra minst fem meters avstand og sammenlign.

Sjekk at refleksene dine er godkjent. Refleksen skal ha CE- eller EN-merke.

Mange glemmer refleks fordi de går ut før det blir mørkt. Hvorfor ikke ta med én refleks ekstra, så har du en du kan gi bort til noen som mangler en?

Kilde: Trygg Trafikk

Artikkeltags