Rovviltnemndene vil drepe ytterligere fire ulver utenfor ulvesonen

En godt voksen ulv på nærmere 50 kilo som ble skutt  i Ringsaker i 2017.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

En godt voksen ulv på nærmere 50 kilo som ble skutt i Ringsaker i 2017. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Rovviltnemndene for flere fylker på Østlandet har besluttet at det kan felles ytterligere fire ulver utenfor ulvesonene i Hedmark og Akershus.

DEL

Det ble besluttet på et felles møte for rovviltnemndene i region 4 og 5 tirsdag. Dette omfatter Hedmark, Akershus, Oslo og Østfold. Østfold og Oslo befinner seg imidlertid i sin helhet innenfor ulvesonen.

Én stemte mot

Et flertall på sju ønsket å felle flere ulver, kun representanten fra Miljøpartiet De Grønne stemte imot, opplyser leder av rovviltnemnda i Hedmark, Arnfinn Nergård (Sp), til NTB.

Kvoten utenfor ulvesonen var opprinnelig på tolv dyr. Den siste ulven på kvoten ble skutt i Stange kommune 3. januar. Nemndene skulle vurdere om kvoten skulle økes.

– Bevegelsesmønsteret for unge ulver viser at mange ungdyr forlater oppvekstreviret i løpet av ettervinteren og våren. Det er derfor stor sannsynlighet for at ung ulv vil kunne vandre inn og forsøke å etablere seg i region 4 og region 5 utenfor ulvesonen. Dette innebærer risiko for omfattende skader, het det sekretariatets innstilling til vedtak, ifølge NRK.

Klager inn

Naturvernforbundet har varslet at de vil klage på avgjørelsen. Dermed blir det trolig opp til Klima- og miljødepartementet å behandle spørsmålet.

Ifølge Øyvind Solum (MDG), leder i Rovviltnemnda i Oslo, Akershus og Østfold, ble endelig vedtak litt annerledes enn innstillingen fra Fylkesmannen i Innlandet, som fungerer som sekretariat i saker om ulv i de to rovviltregionene.

– Nemnda ønsket å gjøre et konkret vedtak om økt lisensjakt, ikke bare å henstille til departementet, selv om departementet rett i forkant av møtet hadde opplyst at nemnda ikke hadde beslutningsmyndighet i spørsmålet, skriver Solum i en tekstmelding til Nationen.

Artikkeltags