I kveld er det fare for tordenvær

BANG: Dette kartet viser hvor meteorologene tror det kan komme regn og torden i kveld.

BANG: Dette kartet viser hvor meteorologene tror det kan komme regn og torden i kveld. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

– Vekslende skyet, sol og spredte regnskurer på dagtid østafjells, men til kvelden tiltar bygene og vi kan lokalt få torden og mye regn, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

På kartet i toppen av saken kan du se hvilke områder som kan få dunder og brak.

Den automatisk værvarslingen på yr.no viser foreløpig ikke tegn til torden, men i sitt tekstvarsel skriver meteorologene:

– Nordlig bris, på kysten sørvest bris i ettermiddag. Skiftende skydekke. Mulighet for spredte regnbyger, men også perioder med sol. Utover ettermiddagen og kvelden mulighet for lokalt kraftige regnbyger med torden, vesentlig sør Lillehammer og rundt Oslofjorden.

Kan føre til store skader

Normalt slår lynet ned i bakken over 100.000 ganger i løpet av et år. Lynet kan gjøre skade på elektronikken i et hus selv om det slår i bakken flere kilometer unna.

Alle typer skader forårsaket av lyn dekkes av forsikringen, men ved enkle grep kan du forhindre at skader skjer på elektronisk utstyr.

Advarer

Stiftelsen Elektronikkbransjen råder folk til å trekke ut støpselet på alt utstyr som ikke må være tilkoblet når en reiser bort, følge med på værmeldingen og ta forholdsregler når det er meldt tordenvær.

Slik sikrer du deg mot lyn:

  • Trekk ut støpselet til alt utstyr som ikke må være tilkoblet strømnettet når du reiser bort.
  • Husk også å trekke ut nettverkskabelen til PC-en og antenneledningen til utstyr som er tilknyttet antenneanlegg Følg med på værmeldingen og ta forholdsregler om det er meldt tordenvær Det er såkalte overspenninger som forårsaker mange skader på elektriske apparater.
  • I tordenvær blir luften ladet med elektrisitet, og denne forsøker å finne veier til jord – gjerne via strømkabler Det gir overspenninger som både kan slå ut forbrukerelektronikken umiddelbart, eller forårsake skader som først blir synlige etter noe tid Du kan sikre deg mot overspenninger ved å montere overspenningsvern i sikringsskapet.
  • Velg et FG-godkjent vern beregnet for norske forhold 
    (Kilde: Stiftelsen Elektronikkbransjen)

Artikkeltags