Vil forebygge skader i ledd og muskler

Akupunktør Heidi Ek minner seg selv på at terapauter også trenger å bli behandlet fra tid til annen. - Det var litt anspente musker her, ja, sier naprapat Geir-Inge Vatslag

Akupunktør Heidi Ek minner seg selv på at terapauter også trenger å bli behandlet fra tid til annen. - Det var litt anspente musker her, ja, sier naprapat Geir-Inge Vatslag Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

NORDBY: Å få løst opp i stive ledd og muskler kan være en godt for noen og enhver, og på Vinterbrosenteret er det flere som jobber med det daglig. En av dem er naprapat.

Naprapaten på Vinterbro, Geir-Inge Vatslag sitter i splitter nye lokaler på Vinterbrosenteret, helt til venstre når man kommer inn av inngangen. Helt enkelt er det ikke å finne, for noe skilting er ikke satt opp.

- Strålende fornøyd

Men noen har klart å finne fram, og en av dem kom til og med innom redaksjonen i Ås Avis for å fortelle hvor strålende fornøyd hun er med mannen som har vært på Vinterbro i snart et år.

Tidligere drev Vatslag klinikken sin på Skøyen, men flyttet ut av hovedstaden av familiære årsaker.

- Det er klart det er et bredere kundegrunnlag i Oslo. Men jeg trives på Vinterbro, og en del finner meg jo her, så jeg har en jevn strøm av kunder hver dag, forteller han.

Anbefaler hverandre

Vatslag deler gang med flere innen helsesektoren, både akupunktør, kostholdsveileder, fysioterapaut og lege jobber side om side.

- Det er klart vi formidler kontakt til andre fagpersoner. Naprapati tar for seg hele menneskekroppen, også den mentale delen. Vi jobber med hele menneske. Likevel er det viktig å ha tilgang på fagfolk med ulik bakgrunn. Skal man for eksempel legge om kosten, kan det være greit å snakke med en kostholdsveileder, poengterer han.

Men hva skiller en naprapat fra for eksempel kiropraktor?

- Kiropraktorene jobber stort sett bare med leddbehandling. Mens naprapaten jobber med samme leddbehandling samt jobber med de myke delene, løser opp i stive muskler, forklarer han.

Ulike plager

Når Vatslag sier at naprapater jobber med hele kroppen, mener han at alt ved et menneske henger sammen. Han viser til hvordan bekymringer og mentale lidelser kan sette seg fast og bli til smerter som kan virke uforklarlige rent fysisk, men som det går an å løsne opp i når man finner den psykiske årsaken.

- Det gjelder å finne bakgrunnen til plagene. Det kan være at noen har en skjevhet i hoftene, som forplanter seg videre i skjelettet og setter seg som smerter i rygg og nakke, forklarer han.

Kontorplager, som han kaller det, smerter i rygg og nakke på grunn av stillesitting ved tastaturet begynner å bli svært vanlig.

- Her er det viktig å finne ut hva som passer for den enkelte. Noen trenger kanskje en ny stol, som er mer tilpasset. Noen trenger å gjøre noen enkle øvelser innimellom skrivingen, eller andre løsninger som vi kan finne ut av sammen med pasienten, forklarer naprapaten.

Vil jobbe preventivt

- Det som er viktigst for oss er å finne årsakene, og behandle mennesker slik at de holder seg friske. Løsne opp i stive ledd og muskler, samtidig som vi kan komme med råd om trening og øvelser som gjør at smertene ikke så lett kommer tilbake, sier naprapaten.

Han forteller at flere og flere bedrifter skaffer helseforsikring til de ansatte, slik at de kan gå gratis til naprapat. Dette mener han fører til færre sykemeldinger, noe som igjen gjør at bedriftene slipper de store utgiftene.

- Det er dyrt å la folk gå sykemeldte. Da er det mye smartere å sørge for preventiv behandling, og det er jo også mye hyggeligere for de ansatte, å slippe å være sykemeldte, legger han til.

Anbefaler trening

Vatslag slår også et slag for regelmessig trening. Han minner om at det bare er 40 – 50 år siden menneskene jobbet fysisk hele dagen, mens vi nå er langt mer stillesittende enn kroppene våre er konstruert til.

- Kropper, muskler og trening er ferskvare. Musklene svinner fort. Å legge inn noen enkle øvelser i hverdagen kan betale seg godt når vi begynner å bli eldre. Vi pusser jo tennene våre regelmessig, for å slippe å borre hos tannlegen. Dessuten er det dyrt å reparere tennene. På samme måte bør vi tenke på kroppene våre, ta vare på den og sørge for at vi holder oss i form, sier han.

- Frihet i god helse

Samtidig mener han slett ikke at alle skal på treningssenter og slite forferdelig. Men en liten gåtur om kveldene, endre litt på vanen med å synke ned i sofaen om kveldene, og heller finne på noe litt mer aktivt, mener han kan lønne seg på sikt.

- Det gir jo frihet å være i god form, og ha energi nok til å gjøre det man har lyst til, smiler han.

Artikkeltags