Gå til sidens hovedinnhold

Nytt rådhusbygg i Ås?

Artikkelen er over 1 år gammel

Har dere som sitter og bestemmer her i Ås virkelig hjerte til å ødelegge dette for alltid med et stort nytt rådhusbygg her? spør Aase Weydahl-Ottesen fra Ås i dette leserbrevet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I tillegg til den store sentrumsplanen for Ås som har ligget til behandling lenge og som nå skal sluttbehandles, har det nå plutselig i sommer kommet opp et forslag fra rådmann og kommunalsjef om å bygge ut rådhuset fra 1969 med et stort fireetasjes bygg - (fire høye rådhusetasjer!) Og hvor? Jo, på den ene lille grønne flekken som finnes i dag mellom rådhuset og Moerveien. Er det mulig? Og - si meg, har folk fått dette med seg?

Det hele "syder" av taushet

Nytt rådhusbygg i Ås i tillegg til det gamle ønskes av administrasjonen. I forslaget står det sågar: «Nybygget bør ha et så stort areal som tomten tillater, for å dekke mest mulig av behovet….» Og vi skjønner jo hva det vil si.

Det vil si det samme som et høyt, grått rådhusbygg vil komme til å dekke fullstendig helt ned til Moerveien i dag. I tillegg her blir det også et høyt, stort bygg nederst i Skoleveien på andre siden, der hvor det gamle grå huset etter Fargerike ligger. Dette blir jo tettere enn på Karl Johan, så når du så kommer med toget til den «grønne kommunen Ås» ser du bare blokker, og fra stasjonen må du gjennom en trang, såkalt gågate – og videre da blir på hodet rett inn i nye store bygg! Ikke mye grønt vil være synlig da, nei. Er det slik folk her i Ås vil ha det? Er dette en god følelse for bygda som har universitet med miljø på sin agenda?

Det hele er helt uforståelig – nå må folk si ifra, for ordføreren ønsker faktisk dette behandlet så raskt som mulig, helst allerede i augustmøtet i år. Dette vil vel i tilfelle kunne kalles et hastevedtak hvis våre politikere går med på det – dette har med Ås sentrum sin fremtid å gjøre! Her har man faktisk et ansvar for kommende slekter.

Hvordan skal det bli seende ut i sentrum?

Denne lille grønne flekken - «Studenterlunden» som det står som navn i tidligere kart – gir i dag luft til området og er som en liten grønn oase, denne lille plenen med hestene til Skule Waksvik. Hestene som nå har stått her i over tretti år, og som har vært elsket som møte/samlingsplass for unge her i Ås gjennom snart en generasjon. Og – det er vel nesten ikke en dag hvor ikke mødre - fedre stopper opp og tar bilder av barna sine stolt sittende oppe på hesten eller føllet, for dette er Ås. Og er man på besøk i Ås virker det iallfall som første stopp er et besøk med fotografering her.

Bevaringsverdig

Dessuten er hele rådhuskomplekset fra 1969/70 vedtatt som bevaringsområde for både bygninger og anlegg i reguleringsplan for Ås sentrum 22.05.2002. Dette vedtaket bør fortsatt få stå – nå må politikerne våkne å se hva de eventuelt er i ferd med å gjøre, her har alle også et kulturhistorisk ansvar. Rådhuset sto ferdig i 1969, kulturdel/kino ferdig i 1970, og både bygg og anlegg er tegnet i en ren, fin sen-funksjonalistisk stil av arkitekten Bjart Mohr.

I planen var et tredje bygg ment å ligge på vestsiden av dagens Borggård, et bygg som aldri har blitt fullført. I dag ønsker vel også de fleste å ha den åpne fine parken ren opp mot gamle Åsgård. Håper folk i Ås nå ser hva som kan komme til å skje her, skal hele sentrum mellom Moerveien og Sagaveien bli en kopi av Ensjø-bebyggelsen i Oslo?Høyt, tett og trangt? Så må man iallfall bevare den lille, grønne flekken med hestene for å gi lys og luft i området for de som kommer etter oss. Det blir jo tett og høyt også videre bortover langs Moerveien, så den lille grønne flekken med hestene vil være gull verdt.

Har dere som sitter og bestemmer her i Ås virkelig hjerte til å ødelegge dette for alltid med et stort nytt rådhusbygg her? Det kommer jo så mange nye og store bygg her, bygg hvor sikkert kommunen kan få avtaler og leie all den romkapasitet de har behov for – to minutter fra dagens rådhus. Det koster å leie, men det koster også å eie.

LES OGSÅ: Strid om utbygging av rådhuset: Høyre vil leie framfor å bygge nytt til 145 mill.

Kommentarer til denne saken