(Siste)

– At det er en stor andel unge som lar det gå så langt at inkassoselskaper kobles inn, er nedslående. Det vitner om at mange unge har liten oversikt og kunnskap om hvordan de skal styre privatøkonomien sin på best mulig måte, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mye kan gå galt

Mens én av fem menn har opplevd at en regning har gått til inkasso, svarer 18 prosent av kvinnene det samme, ifølge Norstat-undersøkelsen blant unge i alderen 18-23 år.

– Veien er kort fra en inkassosak til en betalingsanmerkning, minner Reitan om.

Det er mye som kan gå galt dersom du ikke innfrir betalingsforpliktelsene dine.

– Med et registrert mislighold får du verken boliglån eller mobilabonnement. Du kan også få problemer med å leie leilighet. Drømmejobben kan også glippe fordi mange arbeidsplasser setter krav til plettfri vandel når de ansetter, påpeker hun.

Uoversiktlig

Reitan tror kredittkortbruk bidrar til at mange unge har inkassokrav hengende over seg.

– Den digitale markedsplassen har gjort kredittkortet mer tilgjengelig. Markedet er uoversiktlig, og det er både lett og fristende å skaffe seg et slikt kort, sier Elin Reitan.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB synes det er uheldig at unge får inkassotrøbbel.

– Konsekvensene er så store at jeg mener personlig økonomi må bli et skolefag. Det er stor variasjon i hvor god opplæring barn og unge får hjemme, påpeker Sandmæl overfor ANB.

Vet ikke forskjell

I en Omnibus-undersøkelse gjennomført av TV3 for Luksusfellen som Sandmæl refererer til, vet ikke flertallet av 18-34 åringene forskjellen på nominell og effektiv rente.

– Behovet for et skolefag blir ikke noe mindre av at halvparten av de spurte ikke vet hva en betalingsanmerkning innebærer, understreker Sandmæl.

Hun synes det er foruroligende at 12 prosent av studenter og skoleelever tror studielånet har en høyere rente enn en kredittkortgjeld. (ANB)

Fakta inkasso

Slik er prosentandelen av regninger som har gått til inkasso for unge i alderen 18-23 år i de ulike landsdelene:

  • Nord-Norge: 22 prosent
  • Midt-Norge: 16 prosent
  • Vestlandet: 18 prosent
  • Østlandet: 20 prosent
  • Sørlandet (inkludert Telemark): 27 prosent
  • Oslo: 20 prosent