(Siste)

– Det er ikke bare skremmende, men også et stort tankekors, sier Christian Angell til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Toppen av isfjellet

Angell er kommunikasjonsdirektør i Philip Morris Norge.

Et britisk byrå har utført en undersøkelse for den nordiske avdelingen av tobakksgiganten. I to og en halv måned ble det norske markedet saumfart. I denne perioden ble 97 tilbydere av smuglertobakk avdekket bare i Norge. 96 av disse opererte på Facebook.

Dette er høyst sannsynlig bare toppen av isfjellet.

– Dette er bare dem som ikke klarer å holde virksomheten skjult og ikke gjemmer seg under overflaten, kommenterer Angell.

Kjente merker

Selgerne er i hovedsak arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa, som oftest mannlige studenter eller transportarbeidere mellom 18 og 30 år. Vestlandet og Østlandet har det største markedet for salg av slike varer.

Mest kjente merker dominerer markedet. Prisen ligger fra 500 kroner kartongen og oppover for merkevarer. Ukjente merker selges for 300 kroner. På det sosiale nettverket kan man lett finne ut hvem tilbyderne er.

Oppvåkning

Angell mener politikerne nå må våkne.

– Her snakker vi om et svart marked hvor myndighetene fullstendig mister kontrollen over salget av noe som er strengt regulert, avgiftsbelagte varer. Store skattesummer blir unndratt. For ikke å glemme folkehelseaspektet, poengterer Angell.

En undersøkelse som ANB har omtalt tidligere, viser at 400.00 nordmenn over 18 år har kjøpt kopivarer det siste året.

Stort problem

Virke har ved flere anledninger påpekt behovet for bedre grensekontroll for å unngå smugling.

– Denne undersøkelsen underbygger dette. Det er svært bekymringsfullt at tobakk kan bli solgt til for eksempel mindreårige, spesielt med tanke på at vi ikke har oversikt over innholdet i sigarettene, sier direktør for kiosk, bensin og service i Virke, Thorstein Schrøder.

– Denne smuglingen bidrar også til å finansiere kriminelle nettverk i Norge, legger han til. (ANB)