Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen lemper på karanteneregler – gir klare råd om juleferien

Regjeringen sender nye regler om karantenehotell ut på høring. Helsedirektoratets Espen Nakstad med råd til ungdommen.

(Romerikes Blad)

(Nettavisen): – Selv om vi ikke har kontroll ennå, vil jeg benytte anledningen til å takke alle for innsatsen denne vanskelige høsten, innledet justisminister Monica Mæland (H) på pressekonferansen om koronasituasjonen onsdag, der hun omtalte «den andre smittebølgen» som Norge nå står i.

Justisministeren deltok sammen med helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

– Må knuse den drømmen

Både Høie og Nakstad snakket om vaksine som er på vei, men var tydelige på at Norge må holde ut med strenge smittevernråd ennå en stund:

– Nyheten om at vaksine er på vei har sikkert fått mange til å drømme om en juleferie av det gode gamle slaget. Jeg må beklageligvis knuse den drømmen, sa Høie.

Høie la til at om alt går som planlagt med vaksinen som er på vei, kan vaksineringen starte like over nyttår.

Til påske vil forhåpentligvis mange av dem som er mest utsatt være vaksinert, og til sommeren kan vi forhåpentlig leve mer som før, sa statsråden, ifølge NTB.

Helseministeren og justisministeren snakket også om anbefalingen fra FHI om utvidede åpningstider i varehandelen i julen, men pekte på at verken arbeidsgivere eller arbeidstakere mener dette er nødvendig.

Nye regler om karantenehotell ut på høring

Mæland redegjorde om justeringer og presiseringer i karantenereglene som sendes ut som forslag på høring nå, med 48 timers høringsfrist. Reglene vil være at de som kommer til Norge fra røde land må oppholde seg på karantenehotell. De som kan dokumentere leieforhold kan oppholde seg der. De som ikke eier eller leier bolig kan oppholde seg på det Mæland omtalte som «egnet sted», dersom de kan dokumentere at karantenereglene følges.

– Vi håper disse reglene skal gjøre det enklere for folk uten at det går utover smittevern, sa Mæland.

Regler om karantene og karantenehotell

Alle tilreisende til Norge skal være i karantene i 10 døgn. Unntak gjelder bare visse områder i Norden og Europa med tilstrekkelig lav smittespredning. De som kan dokumentere et leieforhold i Norge eller har et annet egnet oppholdssted, kan nå slippe karantenehotell. De nye reglene gjelder fra etter helgen. Man må kunne dokumentere at karantenereglene følges. Det kreves et eget oppholdsrom, kjøkken og toalett, og man må unngå nærkontakt med andre. Personer fra samme husstand som reiser sammen til Norge, kan være i karantene på samme oppholdssted. (NTB)

Nakstad med beskjed til ungdommen

Assisterende helsedirektør Espen Naksad snakket om smitte blant de unge og en kampanje som nå settes inn på sosiale medier for å nå denne målgruppen. Budskapet fra Nakstad og Helsedirektoratet er man skal bli hjemme fra skolen selv «ved det minste snufs».

– En utfordring er at det fortsatt er mange unge som smittes. Det er viktig at vi klarer å holde skolene åpne slik vi ønsker. Det er ikke alltid så lett å vite når man er syk og når man er smitteførende. Ungdommer får ikke like mye symptomer som voksne, derfor er det grunn til å være ekstra oppmerksom. De vanligste symptomene for covid-19, og det gjelder også de unge, er hodepine, slapphest og tett nese, sa Nakstad.

Det gis klare råd fra Helsedirektoratet på deres nettsider:

«Ingen skal møte på skolen hvis de er syke. Dette gjelder både grønt, gult og rødt nivå.»

Uke 49: Nedgang på 14 prosent

I forrige ble det meldt om 2500 smittetilfeller. Det var en nedgang på 14 prosent sammenlignet med uka før. Andelen positive blant de testede gikk også ned.

Det kommer fram i Folkehelseinstituttets ukerapport for uke 49, melder NTB.

FHI advarer samtidig mot at situasjonen fremdeles er ustabil, med fare for ny smitteøkning, og de påpeker at det er behov for sterk innsats for å redusere smittespredningen i Oslo og Viken.

I løpet av uka var det en nedgang i meldte tilfeller i seks fylker, mens det var en svak økning i fem fylker. Flest tilfeller ble meldt fra Viken og Oslo.

Nedgang i smitte blant ungdom

Det var en nedgang i tallet på smittede i alle aldersgrupper. Unntaket er personer i aldersgruppen mellom 60 og 79 år. På den andre siden var nedgangen størst i aldersgruppen 13 til 19 år.

Ifølge FHI er også andelen utenlandskfødte blant de smittede på vei ned. I forrige uke var andelen 35 prosent, mens andelen utenlandskfødte blant innlagte koronapasienter var 51 prosent.

Stabilt antall innleggelser

Antallet sykehusinnleggelser har vært relativt stabilt de siste ukene. I uke 49 ble det meldt om 96 nye innlagte pasienter. Det er to flere enn uka før.

Det var i Helse sør-øst det ble rapportert om flest innleggelser. De siste ukene har det vært en nedadgående trend i innleggelser fra Oslo, og en oppadgående trend fra Viken.

Totalt ble 105.240 personer testet for koronavirus i Norge i forrige uke. Det er en nedgang på 7 prosent fra uka før.

Matematisk modellering indikerer at smittespredningen i Norge er synkende, med et reproduksjonstall etter 15. november på 0,8. I oktober var det tilsvarende tallet hele 1,3.

Smittetrykket i Europa

Insidenstallet for Norge målt som smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager er onsdag 103,6, ifølge en oversikt fra ECDC (Se tabell lenger ned). Tilsvarende tall for Sverige er 702,2. For Danmark er tallet 375,1. For Finland er tallet 107,9, mens Island har 58,3 smittetilfeller per 100.000 innbyggere i perioden. Høyest smittetrykk i Europa har Luxembourg og Kroatia med henholdsvis 1199,7 og 1149,0, mens Norge altså befinner seg i den andre enden av skalaen.

Kommentarer til denne saken