– Det var fantastisk kaldt her, ler han.

Saleh går inn i den nye bygningen. Der ligger Dagtilbudet for funksjonshemmede i Ås.

– Kanskje Eva jobber her enda?

Gjensynet blir hjertelig og Eva Kind slår til med å prate arabisk. De smiler, ler og klemmer hverandre.

Da han kom hit kunne han ikke norsk og utfordringene sto i kø.

Møtte musikken på Bjørnebekk

– Jeg forsto tidlig at jeg selv måtte gjøre en formidabel innsats. Jeg var avhengig av å lære språket blant annet. Vi mennesker er ikke skapt for å måtte flytte uten planer. Det letteste hadde vært å gi opp. Jeg valgte å tenke positivt.

På Bjørnebekk ble han kjent med andre i samme situasjon folk som ikke skjønte hva som skulle skje i fremtiden. Der stiftet han sitt første bekjentskap med språket og lærte norsk gramatikk.

– Jeg fikk mye tid til å tenke og roe meg ned. Jeg var vant til en veldig hektisk jobbtilværelse i Syria der jeg hadde jobbet med regnskap og prosjektledelse. Så var det ikke så hyggelig å ha lite penger.

På Bjørnebekk møtte han musikken. Der hadde de et eget musikkrom.

– Jeg traff en som het Tore Eie på gitar og Jan Gunnar Schumann som spilte bassgitar. Jeg lærte musikkaktiviteter og vi hadde et miniband som opptrådte i Ås kulturhus.

Musikken gav han mange nye venner og fikk han til å tenke nytt. Et annet stikkord for integreringen ble dermed sosialisering og til og med en vei til et nytt yrke og inntekt.

– Kanskje jeg kan jobbe som musiker her? Tenkte jeg.

Datteren fikk internasjonal navn

Saleh Mahfoud er musiker, sanger og komponist som har hatt en avgjørende rolle i å styrke den arabiske musikken i den norske musikkscenen de siste årene. Han har studio hjemme i huset på Vinterbro.

Han synger og spiller flere instrumenter som kanun, gitar og oud, og holder på med forskjellige musikk og kulturprosjekter i Norge blant annet Majaz, Oslo Orientalske Orkester, Kulturkollektiv DIWAN, Oslo Dabke-festival og klubb. Og har vært kulturkonsulent for mange prosjekter i akademiske og kunstneriske institusjoner i Norge som Kulturrådet, Music Norway, OsloMet og andre, og jurymedlem i forskjellige programmer og priser som KUPP og Spellemann.

På Vinterbro bor han sammen med kjæresten og datteren Thea Synnøve. Hun fikk navnet Thea fordi hun er født i Norge og Synnøve. Saleh forklarer hva navnet betyr.

– Synnøve eller Synøve er et kvinnenavn som kommer av navnet Sunniva, etter St. Sunniva som levde i Irland ca. år 960. Sunniva er en norrøn variant av den angelsaksiske Sunngifu som har elementene sunne i betydningen «sol» og giefu i betyningen «gave».

– Thea Synnøve fikk et internasjonalt navn som kan passe på begge verdener øst og vest.

Driver eget firma

For navnet til datteren er integrert i firmanavnet Thea Taxi og Event. Der leder han et taxifirma og sørger for eventer i form av musikk i Oslo området og i utlandet.

Den ene delen han leverer er kulturelle kvelder med pop stjerner fra Midtøsten. Den andre delen er mer internasjonal musikk.

– Jeg samarbeider med flere scenenr og festivaler i Norge 14. oktober skal det arrangeres Middelhavsfestival i Riksscenen gjennom våre Kulturkollektivet DIWAN i Oslo.

Saleh forteller med glede om den første jobben sin.

– Da jobbet jeg på Brunkollen Turisthytte. Der lagde jeg skolebrød, kanelboller, tomatsuppe og pinnekjøtt. Da ble jeg godt kjent med norsk kultur.

Mens vi snakker sammen teller han perler på armbåndet som kalles Sabha på syrisk. Han har ringer med stener han liker på fingrene.

– Jeg er ikke religiøs, men å telle perler er stressreduserende. Som kunstner tenker jeg at ting kommer utenfra. Dette er en måte å slappe av på. Du må prøve, sier han og gir meg armbåndet.

Hjertet tilhører Ås

Nå jobber han mye og trives godt på Vinterbro. Der leier han og familien hus. Saleh viser fram bilder av en frodig kjøkkenhage. Der har de blant annet dyrket gulrot, rødbeter og gresskar.

– Å flytte utenfor byen var det beste jeg har gjort. Nå ønsker jeg å spørre om lån i husbanken for å kjøpe et eget hus.

Han er takknemlig for alt han har oppnådd. Nå jobber han faktisk mye, litt for mye.

– Jeg oppdaget grå hår i skjegget mitt her en dag. Jeg tenker at jeg må ha litt mer tid for meg selv, venner og familie framover.

Norge, fredens land

– Jeg kan godt forstå at det er vanskelig for vanlige nordmenn å forstå hvor annerledes livet er for de som bor i Midtøsten, kontra et åpent, rikt og tolerant samfunn som Norge.

Her er vi trygge, ingen kan sette oss i fengsel uten grunn. Vi har vann, energi og plenty av mat. Frihet, rettferdighet og fredelige forhold. Våre basale behov er dekket. Ikke alle har tatt inn over seg hvor bra de har det i dette lille, vakre og kalde landet her oppunder Nordpolen, understreker Saleh.

Han mener at det og med velstand kommer et ansvar og at vi må huske på at ikke alle i verden er like heldige som oss. Mange mennesker lever i fattigdom, usikkerhet og i frykt for sin egen fremtid.– Det er vår plikt å ta vare på dette privilegiet og dele med de som ikke har det like godt. Dette handler ikke bare om å gi penger, men også om å vise medfølelse, forståelse og solidaritet med de som lider. Vi kan bidra til å gjøre verden til et bedre sted ved å handle ansvarlig, redusere vårt eget forbruk og støtte organisasjoner som arbeider for å løse globale utfordringer som fattigdom, klimaendringer og urettferdighet.

– Når vi lever godt i Norge, bør vi aldri glemme at vi er en del av en større global familie. Vårt ansvar er å strekke ut en hjelpende hånd til de som trenger det mest, slik at flere kan oppleve den samme tryggheten og velstanden som vi gjør. Dette er ikke bare et ansvar, det er også en mulighet til å skape en bedre verden for alle.

– Har du noen tips til andre som nå er i samme situasjon som du var?

– Aksepter realiteten. Norge er et fantastisk land der folk møter deg med respekt. Når vi får en ny start må den brukes på ordentlig, avslutter Saleh Mahfoud.