Fredriksstad Blad/Amta: Biolog Jan Ingar Båtvik har sett nærmere på videoen til Hvaler-fiskeren og sier at det dreier seg om en blandingsflokk av delfinartene kvitskjeving og kvitnos. Det er ikke uvanlig at de to artene svømmer sammen.

Ole-Henrik Johansen filmet delfinflokken. Det var en spesiell opplevelse.

– Jeg kan tenke meg det var i alle fall 40 stykker av dem, forteller Johansen til FB.

Se videoen av delfinene øverst i saken!

– Jeg sto og fisket, da de plutselig kom opp på siden av båten.

Båten lå til ved Langholmen på Vesterøy, mellom Søster og Buerodden.

– Jeg har ikke opplevd maken før, ler Johansen.

Mandag kveld ble en tilsvarende flokk observert inn fjorden ved Drøbaksundet. Flokken er høyst sannsynlig den samme som få timer tidligere jaktet rundt Hvaler.

Jan-Erik Pavels Smith ble tipset av broren Arne Kristian om at han måtte kjappe seg ut på verandaen. På fjorden sto spruten fra hval som var oppe og pustet:

– Han vet jeg er opptatt av livet i fjorden, og spesielt hval, forteller Smith om den spektakulære opplevelsen han fikk med seg i 18.30-tiden den 15. august.

Han forteller om et drøbaksund som nærmest kokte:

– Det var fantastisk å se disse flotte dyra, som hoppet og spratt innover fjorden.

De siste tre årene har Jan Erik Pavels Smith observert mange dyr, blant annet niser.

– Og i januar så jeg 3–4 knølhval, i tillegg til at jeg oftere ser delfiner, forteller drøbakmannen.

Majestetisk

Marinbiolog Fredrik Myhre forteller til VG at delfinene, som er av typen kvitskjevinger, trolig er på jakt etter makrell, som det er mye av i fjorden i disse tider. Makrellen jakter pelagisk, det vil si i alle vannlag, og er et ettertraktet bytte for hvalen.

– Det er ikke helt uvanlig å se kvitskjevinger i Oslofjorden, og det er et majestetisk syn de gangene det skjer, uttaler Myhre til VG, mens biolog Båtvik altså har observert kvitnoser blant kvitskjevingene etter grundige studier av videoopptak.