– Dette er en svært alvorlig hendelse. At det skytes i et offentlig rom og i et område med mange personer, også barn og unge, er alvorlig. Vi skjønner bekymringene som kommer, og vi er også bekymra over det som har skjedd.

Det sier politiets leder for fellesenhet for etterretning og etterforsking, Grete Lien Metlid, til Avisa Oslo fredag morgen.

Hun ber alle som kan ha tips i saken om å melde fra til politiet. Fortsatt er ingen pågrepet i saken.

– Nå er vi opptatt av å få informasjon inn. Vi skal gjøre det vi kan nå for å oppklare denne saken, sier Metlid.

Hun forteller at de venter på de siste meldingene på sykehuset – men at situasjonen er svært kritisk for den unge mannen.

– Dette ser svært alvorlig ut for mannen som ble skutt, sier Metlid, og fortsetter:

– Det er veldig vanskelig for familien, sier Metlid.

Mannen som ble skutt er 20 år gammel.

Full etterforskning pågår

Videre sier Metlid at det pågår en full etterforskning.

– Det skytes ute i et offentlig rom hvor det befinner seg mange mennesker, både barn og unge voksne. Det er svært alvorlig, og måten dette skjer på bekymrer oss, sier Metlid.

– Det har vært flere skyteepisoder i Oslo den siste tida, og det er noe som bekymrer oss. Vi har stor forståelse for at det er bekymring rundt dette, sier etterforskningslederen videre.

Om sammenheng med andre saker, sier Metlid følgende:

– Per nå ser vi ikke sammenheng mellom skytingen i Vika forrige helg, og saken på Mortensrud. Samtidig er det ubesvarte spørsmål, men vi ser ingen sammenheng, sier Metlid.

– Kjente konflikter og kjente miljøer, er det noe man knytter til episoden i går?

– Det er litt for tidlig å svare på det. Vi ligger tett på ulike miljøer og gjengproblematikk, men hva som skjedde på Mortensrud i går er for tidlig å si noe om, sier Metlid.

– Det har vært sju skytinger på sju uker. Hva er budskapet til Oslos befolkning nå?

– Det er at vi gjør det vi kan for å oppklare sakene. Det er pågripelser i de aller fleste. Vi er opptatt av å jobbe forebyggende og skape ro ute, ra ned bekymringer for lokalsamfunnene. Det er det vi kommer til å gjøre nå også, sier Metlid.

– Er det noen grunn til å tro at dette skal eskalere?

– Det kan vi aldri utelukke. Men vi er opptatt av å være i forkant, det er noe vi jobber med året igjennom, sier Metlid.

Politiet fokuserer for fullt på å pågripe gjerningspersonen eller gjerningspersonene så raskt som mulig.

– Det er så alvorlig og kritisk her nå at vi rigger oss for en omfattende etterforskning, understreker Metlid.

Ved skole

Vedkommende ble skutt på utsiden av skolen, men skal ikke være elev som går på skolen, ifølge politiets innsatsleder Erling Olstad.

– Politiet er på Lofsrud skole med store ressurser. Vi jobber på stedet, tar imot vitneavhør og vi jobber med sikring av tekniske spor. Vi har en ganske stor aksjon akkurat nå, og den vil fortsette en god stund fremover, sa operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt i initialfasen av hendelsen, til AO.

Identiteten på mannen er ikke bekreftet ennå, sa operasjonslederen til NTB:

– Men det er en ung mann, ikke en gutt. Vi etterforsker saken bredt, og vil holde på utover natt til fredag. Nå driver vi en massiv informasjonsinnhenting, saHekkelstrand like etter klokken 23 torsdag kveld.

Vitne forteller om fem til seks skudd

Vitner i området hevder å ha hørt fem til seks skudd.

– Vi har fått informasjon om flere skudd, men ikke et eksakt antall. Dette er en alvorlig hendelse som vil prege nærområdet der en person er kritisk skadd, sa innsatsleder Erling Olstad.

Han påpeker at de jobber bredt på taktiske og tekniske etterforskning.

– Kan virke som målrettet handling

Angående motiv vil han ikke spekulere.

– Hva gjerningsperson har tenkt, vet ikke jeg. Men med så mange skudd kan det virke som det var en målrettet handling.