Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir korona-julefeiringen - åpner for inntil ti gjester - på to dager

Julen i år blir, som varslet, ikke som alle andre juleferinger. Les regjeringens siste anbefalinger og regler for koronajulen her.

(Østlandets Blad)

Statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og helse- og omsorgsminister Bent Høie holdt pressekonferanse om koronasituasjonen og julefeiring onsdag 2. desember. Helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet var også være til stede.

- Julen er jo en tid for nærhet, ikke avstand. Vi vil at alle skal få feire jul med så mange som mulig av de man ønsker rundt seg. Det fortjener vi, ikke minst i år, sa statsminister Erna Solberg (H) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag.

- Vi er bekymret for at julefeiringen skal føre til mer smitte i samfunnet. Vi ønsker ikke at det nye året skal starte med mer smitte, sa statsministeren videre.

Ber folk begrense sosial kontakt

Hovedregelen er at man begrenser det antallet mennesker man har sosial kontakt med gjennom hele perioden, og ikke minst i førjulstiden.

Regjeringen opprettholder derfor anbefalingen om at man kan ha inntil fem gjester til over nyttår, men åpner for inntil ti gjester på to av dagene. Solberg sier det alltid må være minst en meters avstand mellom alle som ellers ikke bor sammen. Anbefalingene gjelder for hele landet.

- De neste seks månedene vil det være vedvarende fare for at epidemien kommer ut av kontroll, lokalt, regionalt eller nasjonalt, sa Folkehelseinstituttets Line Vold på pressekofneransen. Hun beskrev situasjonen som skjør.

Dette er de nye reglene

Regjeringen anbefaler at man kan ha maksimalt ti gjester to ganger i julen. Dette er den komplette regel-listen vi nå må forholde oss til. Basert på råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har regjeringen besluttet følgende tiltak for julen:

  • Du må fortsatt begrense det totale antallet mennesker du har sosial kontakt med gjennom hele perioden, og ikke minst i førjulstiden
  • Regjeringen opprettholder anbefalingen om at man kan ha inntil 5 gjester til over nyttår.
  • På to av dagene åpner regjeringen for inntil 10 gjester. Det betyr altså inntil 10 gjester på julaften og nyttårsaften, eller to andre dager som man velger selv i løpet av perioden.
  • Det må alltid være minst en meters avstand mellom alle som ellers ikke bor sammen. Dette gjelder både når man sitter til bords, når gavene deles ut og når julekakene kommer fram.
  • Klarer du ikke å gjennomføre juleselskapet med minst en meters avstand hvis du inviterer 10 gjester, må du invitere færre.
  • Hvis du kommer fra områder med høy smitte, bør du holde 2 meter avstand til folk i risikogruppen.

Reiser

Solberg tok også opp spørsmål om reiser.

- Min bekymring er at de som reiser ut bringer med seg smitte tilbake. Derfor vil jeg minne om karantenereglene. De kommer til å være der etter jul, lød Solbergs påminnelse til de som vurderer å reise utenlands i julen.

- Dette er de nasjonale anbefalingen. I kommuner med stort smittetrykk kan det komme strengere regler, understreket Erna Solberg.

Det har vært kommunisert lenge fra myndighetene at det ikke blir en normal jul i år. Både statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie har bedt folk om å ha en «plan B». Det vil i korte trekk bety at man må være forberedt på å avlyse flere sammenkomster og møte langt færre enn vanlig.

Høie: – Jeg var usikker på hvordan vi skulle greie å slå ned bølge nummer to

Helseminister Bent Høie (H) sier han var usikker på hvordan Norge skulle klare å slå ned smitten når koronaviruset begynte å spre seg i befolkningen igjen. At smitten spredde seg i hovedsak blant unge, gjorde at mange oppfattet det som mindre alvorlig i begynnelsen, sa Høie.

– Jeg var usikker på hvordan vi skulle greie å slå ned bølge nummer to når smitten også økte her i landet. Tallene tyder på at vi sammen kan klare det igjen, for antall smittede går ned igjen, sa Høie.

Samtidig må ikke folk senke skuldrene ettersom landet er i en kritisk fase der ting kan snu veldig raskt og veldig lett, sa Høie.

Mange er fortsatt smittet, og flertallet vet det ikke selv.

Høie anbefalte alle om å holde avstand, vaske hendene, være hjemme når de er syke og holde antallet personer man møter, lavt.

FHI: - Situasjonen er skjør

- De neste seks månedene vil det være vedvarende fare for at epidemien kommer ut av kontroll, lokalt, regionalt eller nasjonalt, sa Folkehelseinstituttets Line Vold på pressekofneransen. Hun beskrev situasjonen som skjør.

Folkehelseinstituttet (FHI) vil fra 16. desember legge fram ukentlige risikovurderinger der landets fylker vurderes ut ifra fem nivåer.

– I Norge har vi gode erfaringer med at kommunene tar kontroll over lokale utbrudd, men koronaviruset respekterer ikke kommunegrenser. Nå videreutvikler vi dagens system og dagens beredskapsplan slik at vi kan ta raskere grep i flere kommuner samtidig når det er nødvendig, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Til alle de fem nivåene vil det foreslås et sett med tiltak som kan tas i bruk, men risikovurderingene og tiltakspakkene vil være fleksible og skal tilpasses lokale og regionale utfordringer.

Regjeringen legger til rette for kirkevandring i julen

Regjeringen åpner for at folk får slippe inn i kirkerommet i julen i det de kaller en kirkevandring, forutsatt at det er mulig å holde avstand. Kirkevandring betyr at folk får komme inn i kirkerommet, tenne et lys, og høre på musikken som spilles.

Forutsetningen er at det legges til rette for at det alltid er mulig å holde avstand til hverandre, at det ikke er mer enn 50 stykker til stede samtidig og at man registrerer hvem som går ut og inn av kirken.

Det forutsetter også at kirken er stor nok til at alle smittevernreglene kan overholdes.

Regjeringen holder altså sin pressekonferanse om koronasituasjonen klokken 12 onsdag. Der vil det blant annet bli gitt informasjon om julefeiringen. Østlandets Blad vil oppdatere saken fortløpende.

Kommentarer til denne saken