ØB: For mange kan det nok være vrient nok å manøvrere i trange parkeringshus under normale omstendigheter. Men når det nærmer seg jul, pulsen stiger, og folk kjører mann av huse for å få med seg tilbudene man bare ikke kan gå glipp av, kan det være ekstra utfordrende å holde tunga rett i munn.

Fredag

Det er det svært mange som ikke gjøre. Ifølge en pressemelding fra Tryg Forsikring, har forsikringsbransjen registrert ikke mindre enn 19.667 «bulkeskader» under Black Week etter påkjørsel på parkert kjøretøy, ryggeulykker samt påkjørsel bakfra, i løpet av de siste fem årene. Til sammen har erstatningskostnadene beløpt seg til over 227 millioner kroner.

– Snittet de siste fem år i Black Week er 353 ulykker daglig av typen klassiske bulkeskader, som oftest til eller fra de store kjøpesentrene eller i forbindelse med parkering. Ser en på Black Friday alene er snittet 472 slike ulykker, altså langt høyere. Spesielt før pandemien var Black Friday den store bulkedagen, men siden har mer og mer salg blitt spredt utover uka. Likevel forventer vi at Black Friday i år igjen er tilbake som den store bulkedagen, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg.

Større biler

I en fersk spørreundersøkelse for Tryg Forsikring, svarer 49 prosent av bilister at det er for få parkeringsplasser rundt kjøpesentrene på de travleste handledagene.

– Det er langt flere større biler i dag, og dermed blir det oftere trangere å parkere, Brandeggen.

Undersøkelsen ble gjennomført av YouGov i november. Der er det en større andel kvinner enn menn som synes at det er for få parkeringsplasser. Geografisk er det Oslo som topper, med 53 prosent, mens Trøndelag og Nord-Norge er lavest, med 46 prosent.

– I fjor var det faktisk flere bilskader torsdagen før Black Friday, men det tror jeg var et unntak. Generelt ser vi for Black Friday at det er flest trafikkulykker i tidsrommet 12 til 15, samt rundt klokken 19. Det verste tidspunktet er utvilsomt rundt klokken 14, og det er mannlige sjåfører i alderen 35–50 år som er verstingen. Faktisk er det rundt dobbelt så mange mannlige sjåfører bak rattet i ulykkene enn kvinner, sier Brandeggen.

Men hvordan skal man unngå å skade egen eller andres bil i handlerushet? Det første tipset faller kanskje ikke i like god jord hos alle, selv om statistikken tilsier at det kanskje ikke er så dumt. Nemlig: La kvinnen kjøre. Andre ting du kan gjøre, er å parkere lang unna døra, og å unngå å handle når alle andre gjør det.

Tips for å unngå bilskade i handlerushet:

  • La kvinnene kjøre.
  • Ikke bli stresset av å stå i langvarig kø, og pass deg for pedalsyken, at du kjører inn i noen bakfra.
  • Det kan være lurt å unngå de største kjøpesentrene i handlerushtiden mellom kl. 12 - 20.
  • På parkeringsplasser er det smart å parkere langt fra inngangspartiet. Som regel er det mindre sjanse for sammenstøt der, spesielt når du skal kjøre ut.
  • Rygg inn når du parkerer. Du har bedre oversikt når du skal kjøre ut. Mange bulkeskader skjer idet man rygger ut fra der man har parkert.