Kirkeklokkene vil kime i takt over hele landet, og kongen skal tale i Oslo Spektrum når det torsdag markeres at det er ti år siden terrorangrepene.

Hvert år markeres 22. juli blant annet i regjeringskvartalet og på Utøya, ofte med et noenlunde tilsvarende program fra år til år.

Men i år er det som kjent ti år siden terrorangrepene, og markeringene skiller seg derfor litt ut fra de foregående.

Tidligere har det for eksempel ikke vært vanlig at medlemmer av kongefamilien er til stede på de ulike markeringene.

I år blir imidlertid kongefamilien representert på samtlige av hovedarrangementene på tiårsdagen.

Kirkeklokker over hele landet

Selv om byggingen av det nye regjeringskvartalet er i full sving, er det fremdeles sperret av et lite område rundt det nasjonale minnesmerket ved Høyblokka. Der vil det også i år bli holdt en seremoni med navneopplesning og nedleggelse av blomsterkranser.

Etterpå blir det gudstjeneste i Oslo domkirke. Nato-leder Jens Stoltenberg, som var statsminister da terrorangrepene skjedde, skal holde tale i kirken. Også kongen og dronningen skal være til stede.

I etterkant av gudstjenesten vil alle landets kirkeklokker kime i takt klokka 12.

Senere blir det en seremoni på Utøya, denne gangen med flere taler fra overlevende og etterlatte enn det som er vanlig. Kronprinsparet er til stede på begge markeringene, og kronprins Haakon holder tale på Utøya.

I etterkant av Utøya-markeringen inviterer Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) de berørte til en mottakelse i Oslo rådhus.

Klokken 19 vil rådhusklokkene slå 77 slag, ett for hvert av ofrene. Samtidig stanses alle busser, trikker og T-baner i Oslo.

Kongen taler til de berørte

En drøy måned etter terrorangrepene for ti år siden ble det arrangert en stor nasjonal minneseremoni i Oslo Spektrum, kanskje mest kjent var kong Haralds tale til de berørte.

– Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane noe av deres smerte. Som landets konge føler jeg med hver og en av dere, sa en tydelig preget konge den gang.

I anledning tiårsmarkeringen vil det bli holdt en tilsvarende nasjonal minneseremoni i samme arena torsdag kveld. Også nå vil kongen holde tale til de berørte, mens talerlisten også inkluderer statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Highasakite, Dagny, Odd Nordstoga, Tuva Syvertsen og Åge Aleksandersen er blant de mange artistene som skal opptre. Markeringen, som ledes av NRKs programleder Rima Iraki, vil bli direktesendt på NRK1 torsdag kveld.

Löfven deltar på 22. juli-arrangementer

Det holdes i år også en rekke arrangementer både før og etter 22. juli.

15. juli åpnet utstillingen «10 år etter» på 22. juli-senteret i Oslo, hvor blant annet publikum i stor grad inviteres til å bidra til innholdet i utstillingen.

Onsdag, dagen før tiårsdagen, tar Sveriges statsminister Stefan Löfven turen til Oslo for å delta på en rekke arrangementer som skal holdes den dagen. Han blir med Støre til Utøya, hvor de blant annet skal legge ned blomster.

Löfven blir også med på et arrangement i Universitets aula i Oslo senere samme dag. Der møtes først Nato-sjef Jens Stoltenberg og AUF-leder Astrid W.E. Hoem til en vitnesamtale. Den blir etterfulgt av en panelsamtale med blant annet statsminister Solberg, Ap-leder Støre og flere.

Se minnemarkeringene direkte

I lenkene under finner du videostrømmer fra minnemarkeringene både på Utøya og i Oslo Spektrum. Markeringen på Utøya går direkte torsdag 22. juli klokken 14.25, mens minnemarkeringen fra Oslo spektrum går direkte torsdag 22. juli klokken 19.55

Sendingen går direkte fra torsdag 22. juli klokken 14.25/15.00-16.15

Sendingen går direkte 22. juli klokken 19.55 - 21.30.

(©NTB)