Når husets fire vegger plutselig skal være kontor, klasserom, barnehage og snart påskehytte i tillegg til å være et hjem er det viktig å sette av tid til andre aktiviteter og finne nye måter å sosialisere på.

I Fortum er vi over 8000 ansatte som jobber med fornybar energi og energigjenvinning. Mange av oss sitter nå på hjemmekontor, og vi har spurt kolleger om deres «overlevelsesstrategier». Inspirert av fjellvettreglene har vi laget en liste med ni hjemmevettregler for å unngå den såkalte brakkesyken:

1. Hjemmekontor fører til mye stillesitting. Hva med å starte dagen med en liten spasertur til «jobb»? På slutten av dagen kan du gå samme runde, men motsatt vei.

2. Legg opp til daglige lunsjmøter sammen med teamet ditt eller ta en virtuell kaffepause med en kollega. Inviter til kaffeprat med kolleger du vanligvis pleier å snakke med. Har du en kollega som jobber mye alene, har få møter eller lite team? Inviter dem.

3. Pausetrim: Har dere vanligvis pausetrim midt på dagen på kontoret? Hvorfor ikke fortsette disse på videokonferanse?

4. Fredags- eller lønningspils med kollegaer på videokonferanse funker! Eller hva med å arrangere en quiz? Det får opp stemningen en fredagskveld.

5. Hvorfor ikke sette i gang et profesjonelt live stand-up show eller se om ditt lokale teater setter opp en virtuell forestilling: Ta med deg dine bofeller og sett opp på storskjerm i stua.

6. Lær noe nytt: Begynn å strikke, mal en vegg, prøv ut en ny treningsmetode, ta frem et gammelt instrument, les en bok eller hør en podcast du ikke har hatt tid til å sjekke ut.

7. Har du hage eller balkong? Plant nye blomster og gjør hagen klar for våren. Dette er også et godt tidspunkt for å ta vårrengjøringen inne.

8. Det er viktig å holde stemningen god med familiemedlemmer eller andre man bor med. Fordel arbeidsoppgaver og gi hverandre poeng, gjør noe morsomt ut av det. En lager frokost, en lunsj og en middag, og så gir man hverandre en poengsum ut fra maten, opprydding og tilbereding. Spis alle måltider sammen med de du bor med dersom du ikke tar lunsjpausen med kollegaer via Teams. Det er fin måte å ta pauser på og få tiden til å gå.

9. Ta en natt ute i skogen – da får du skiftet miljø, men husk å slå deg ned et sted der det er få mennesker.
Vi ønsker alle en god og trygg påske!