Gå til sidens hovedinnhold

Rekruttene gikk helt til topps

Artikkelen er over 13 år gammel

Hovedtrener Niclas Lundmark og Ida Asbjørnslett var svært fornøyd med innsatsen til gymnastene fra Ås Turnforening under OpplandsPokalen 2008 i Lillehammer.

22 turnere fra Ås deltok 9.-10. februar i konkurransen OpplandsPokalen 2008 i Lillehammer. Konkurransen foregår i Håkonshall, og det var i år påmeldt over 300 turnere fra ulike steder i sør- og midt-Norge. Deltakerne fordelte seg på konkurranser innen Sportsdrill, Gymnastikkhjul og Troppsgymnastikk.

Deltakerne fra Ås konkurrerer i Troppsgymnastikk innen Trampett og Tumbling. Dette året stilte Ås med fire lag - ett rekruttlag, to juniorlag og ett seniorlag. Hvert lag besto av 6-7 deltakere. Rekruttene er som navnet tilsier et ganske ferskt lag hvor tre av utøverne hadde deltatt i kun én konkurranse tidligere, mens de andre tre deltok i sin første konkurranse. Det var derfor veldig overraskende og inspirerende at disse tok 1. plassen i Trampett blant totalt 13 deltakende lag.

Juniorlagene fra Ås består av deltakere i alderen 13-17 år. De har deltatt i flere konkurranser tidligere og fikk medaljeplasser i samme konkurranse i 2007. I år hadde de forberedt et avansert program, og Juniorene var også i år helt i teten med delt 2. plass innen Tumbling. Også her var det hard konkurranse med totalt 14 konkurrerende lag.

Ås turnforening har de siste fem årene satset på troppsgymnastikk som konkurransegren og i år er det første gang de deltar med en seniortropp. Seniortroppen besto av deltakere fra 17 år og oppover, hvor også deres egen trener, Niclas Lundmark gjorde comeback. Beste plass for seniorene ble 2. plass i Tumbling.

Totalt sett var konkurransen en viktig begivenhet for Ås turnforening. Særlig ettersom foreningen totalt har 160 aktive deltakere fra 3 år og oppover. Her ligger et stort potensiale for fremtiden.

Denne uken starter trening og forberedelser til neste konkurranse.

Litt om troppsgymnastikk:

Troppsgymnastikk er delt inn i 2 grener; Nasjonale klasser og TeamGym.

1. Nasjonale klasser består av øvelsene frittstående, trampett og tumbling.

Det er separate konkurranser i hver øvelse (enkeltapparater). Hver tropp kan bestå av 6 til 12 gymnaster - bare jenter, bare gutter eller en mix av begge kjønn. Jenter, gutter eller mix konkurrerer mot hverandre i samme apparat/øvelse. Aldersklassene er inndelt i rekrutt, junior og senior. Det arrangeres lokale, regionale og nasjonale konkurranser i nasjonal klasse.

2. TeamGym består av øvelsene frittstående, trampett og tumbling.

Det konkurreres sammenlagt i alle tre øvelsene (3-kamp). Hver tropp kan bestå av 6 til 12 gymnaster - bare jenter, bare gutter eller en mix av begge kjønn. Jenter, gutter eller mix konkurrerer i separate apparater/øvelser. Aldersklassene er inndelt i junior og senior. I tilegg til lokale, regionale og nasjonale konkurranser arrangeres det også nordiske mesterskap og europamesterskap i TeamGym.

Øvelsene:

I frittstående utfører gymnastene et program uten håndapparater til musikk. Programmet skal inneholde gymnastiske elementer (for eksempel hopp/sprang, piruetter, sving, balanse, bølger). Det skal også inneholde akrobatiske elementer (for eksempel hjul, håndstående, stift, flikk-flakk, salto). Det skal legges vekt på dynamikk i utførelsen av elementene og programmet skal inneholde formasjonsendringer, forflytninger og tempovekslinger. Frittståendeprogrammet utføres på et teppe som er 14 x 20 meter og 3,5 cm tykt.

I tumbling utfører gymnastene 3 akrobatiske serier til musikk. Seriene skal utføres i strøm (lik avstand mellom hver gymnast). Seriene skal inneholde variasjon i rotasjonsretningene (om tverraksen/salto og lengdeaksen/skru), virtousitet og progresjon i vanskelighet. I en serie skal hver gymnast utføre tre eller flere momenter etter hverandre. Tumbling er en 13-15 meter lang oppbygd bane med sprett i, hvor utøverne ved bruk av tilløp utfører akrobatiske elementer og lander på matter i enden av banen.

I trampett utfører gymnastene 3 akrobatiske serier til musikk. Seriene skal utføres i strøm (lik avstand mellom hver gymnast). Seriene skal inneholde variasjon i rotasjonsretningene (om tverraksen/salto og lengdeaksen/skru), virtousitet og progresjon i vanskelighet. Trampett er en "minitrampoline" med sprett i, hvor utøverne ved bruk av tilløp og sats utfører akrobatiske elementer i luften før de lander på tykke dynematter.