ÅS: Hele området utenfor rådhuset i Ås, samt hele parkeringsplassen på nedsiden, var fylt opp med mye lokalt, men også tilreisende matleverandører. Det virket som hele Ås var på beina og smakte seg gjennom alle bodene.
Det var trangt om plassen da ØB var innom matfestivalen lørdag formiddag. Det oste av mat fra grill, samt fisk i mange varianter og mye annet smakfullt. I tillegg hadde NMBU-studenter tatt turen for å vise frem det siste innen bærekraftig matproduksjon, slik som friterte insekter.
Ikke alle er klare for insekter ennå
Smak Ås arrangeres av Ås kommune i samarbeid med universitetet NMBU, Vitenparken, Ås landbrukslag, og Nofima. Det lokale næringslivet, lag og foreninger, er viktige samarbeidspartnere.
Keilie Hudgins er siste-års-elev ved Ås videregående skole. Hun smakte villig vekk på det hun hadde stilt frem og syntes det var godt. Det samme kan vi ikke si om tre modne kvinner som tittet litt på insektene, men trakk seg rolig tilbake uten å forsøke seg på det som skal være både godt og veldig sunt.
Det første som møtte ØB da vi var innom, var en stor tilhenger med lokale poteter. Ikke de du vanligvis finner i butikken, men etter sigende skal de være gode å bake.
Lærer opp bønder fra Malawi
– Dette er Oleva-poteter og kommer fra Søråsjordet. De brukes i stor grad til potetmel.
Ottar Kjus er leder av Ås Landbrukslag, han kunne fortelle en enda mer spennende historie om de samme potetene.
– For det første er disse potetene plukket av elever fra Brønnerud- og Åsgård skole. Men det er en annen historie som gjør det enda mer spennende. Alt vi selger fra denne vognen går uavkortet til et bistandsprosjekt vi har med jordbrukere i Malawi. Vi er en slags referanse for disse jordbrukerne som ønsker å lære å drive mer bærekraftig, sier en stolt Kjus til ØB.
Smakte på mat fra tante og onkel
Tonje Salmi og Tim Frick, hadde med seg barna Matheo og Lucas på matmessen. Dette var ikke første gang.
– Vi bor på Vinterbro og har vært her tidligere. Det er et veldig godt initiativ. Vi er her for barna sin skyld og for å smake på maten fra Dyster gård, sier Salmi. For ordens skyld, skal vi nevne at det er Frick sin onkel og tante som driver den gården.
– Vi smaker på alt det gode som serveres her, forteller Frick.
Ga alt til TV-aksjonen
De som kun ønsket dessert, var det mye av det søte slaget å få kjøpt i Ås denne lørdagen.
Budeieforeningen fra NMBU var bare en av flere som tilbød sveler. 15 liter røre var ferdig, og de regnet med å måtte produsere mer i løpet av dagen. Heller ikke de var kommet for å tjene seg noen ekstra penger.
– Vi har det bra, men det er det ikke alle andre som har, derfor går alle inntekter fra salget til TV-aksjonen og Leger Uten Grenser, sier Camilla Rosenvold.