Har det blitt litt mye øl og champagne i jula? Du er ikke alene. Desember er den måneden vi kjøper mest alkohol, og det er flust av drikkemuligheter. For mange kan januar være den perfekte måneden til å ta en pause.

Hver fjerde nordmann har vurdert å ta en hvit måned, altså la være å drikke alkohol i en måned. Det viser en undersøkelse Ipsos har gjort for Av-og-til. Blant de i 20-årene vurderer nesten halvparten å ta en alkopause.

Og det er mange gode grunner til å ta en slik pause, uavhengig av alder. For selv om det er de yngste som drikker mest når de først drikker, er det de eldste som drikker oftest. Derfor kan en hvit måned være en god idé for de fleste.

Å redusere alkoholdrikkingen i en måned bidrar blant annet til at du sover bedre, får bedre treningseffekt og mange vil også kjenne det på psyken. Det å ta en hvit måned er også en god måte å bli mer bevisst på hvordan alkohol påvirker kroppen din.

Den største helsegevinsten oppnår du om du klarer å redusere forbruket over tid. Det vil gi en rekke positive helseeffekter. For alkohol øker risikoen for over 200 sykdommer, blant dem flere krefttyper, hjerteproblemer, demens, angst og depresjon.

Og du trenger ikke gå fra full til null. Kanskje kan du sette deg som mål å drikke annenhver enhet uten alkohol når du vanligvis ville drukket, eller droppe alkoholen til noen flere anledninger enn ellers. For hvert glass du kutter gjør godt for helsa.

Så gjør kroppen og helsa en tjeneste, gi deg selv en pause og ta en hvit januar.

Seks råd for å lykkes med en hvit januar

1. Legg til rette for aktiviteter som ikke inneholder alkohol, som for eksempel skiturer, lage god mat eller more seg med brettspill.

2. Allier deg med noen. Det er enklere og morsommere å gjennomføre hvit måned jo flere som er sammen om prosjektet. Kanskje man kan lage en gøyal konkurranse av det?

3. Dersom du skal et sted hvor det serveres alkohol, så tenk over på forhånd hvordan du skal motstå fristelsen. Da blir det enklere å holde seg til planen.

4. Blir du tilbudt alkohol, så vær klar og tydelig allerede fra starten. Da er risikoen for å vakle mindre. Den som spør, vil også i mindre grad prøve å overtale deg.

5. Jo bedre forberedt du er, og jo nøyere du har tenkt igjennom ulike situasjoner på forhånd, jo enklere er det

6. Last ned TryDry-appen eller test ditt alkoholforbruk på drikkestatus.no for litt ekstra motivasjon