FOLLO: Lys på nye moderne biler, har ulike innstillinger på lysene. Det er ikke påbudt med baklys på dagtid, og det gjør at mange tror de kjører med baklys, men det gjør de altså ikke. Det er spesielt et problem på høsten og vinteren når det er mørkt.
– Det viktigste er at bilførerne ikke tukler med lysbryteren i bilen. Den skal stå på «auto», og gjør den det er det ikke noe problem. Da skrur baklyset seg på automatisk når det blir mørkt. Men, hvis bilføreren har tuklet med bryteren, og den står på «0», da kjører bilføreren uten baklys og med kun markeringslys foran. Så la bryteren stå på «Auto», eller sett den på konstant kjørelys. Da kjører du med lys hele tiden, oppfordrer UP-sjef Rune Dahl.
Han forteller videre at det ikke er skadelig å kjøre med lys, og det trekker også lite strøm.
– Det er trafikkfarlig i tussmørket å kjøre uten kjørelys og baklys. Setter du bryteren på «Auto» eller kjørelys, så slipper du å tenke på om du kjører med eller uten lys.
Kan bli dyrt
Hvis du kjører i mørket uten baklys, kan det også bli kostbart.
– Når jeg stopper de uten baklys, spør jeg om de ser godt. Når jeg vrir på bryteren, får de seg ofte en overraskelse. Markeringslysene fanger ikke opp folk med reflekser, dyr og lignende, og det er ikke bra. Hvis jeg stopper en bilist på E18 ved Holstad uten baklys, vil jeg gi et forelegg på 2.800 kroner. Bilistene bør se forskjell på markeringslys og kjørelys, sier Dahl til ØB.