Det dødelige angrepet i Oslo natt til lørdag vekker både avsky og undring om vi er skikket til å verne om våre minoriteter.

I skrivende stund er det fortsatt mye uklart om bakgrunnen for angrepet og politiet må fortsette sin etterforskning. Det som er klart er at angrepet rammet det skeive miljøet kvelden før planlagte Pride-paraden i hovedstaden. To menn ble drept og 21 personer er skadet.

Toleransen for minoriteter og for skeive i samfunnet er stadig økende, men det er fortsatt viktige skritt som gjenstår. Også før angrepet har mange skeive fortalt om utrygghet og vegring for å være åpne om sin legning eller kjønnsidentitet i frykt for å bli utsatt for vold og hets. Mange peker på debattklimaet de siste årene, med harde fronter i blant annet debatten om transkjønnet og om det finnes flere kjønn enn bare mann og kvinne.

Så lenge minoriteter, enten det er dreiser seg om religion, etnisitet, hudfarge, kjønn eller seksuell orientering, føler seg utrygge, har vi ikke lykkes som samfunn. Barna og ungdommene som arrangerte regnbuemarkering i rådhusparken tidligere i juni oppsummerte det greit; alle skal få være den de er.

Masseskytingen og håndteringen av dagene etter utløser en rekke spørsmål ved politiet og sikkerhetstjenestens evner og vilje. Justisminister Emilie Enger Mehl har varslet at det vil komme en gjennomgang av både politiet og PST. Det trengs. Skeive i Norge trenger svar på om deres sikkerhet blir tatt alvorlig og samfunnet generelt trenger svar om evnene til å forebygge og stanse vold og terror.