FOLLO/OSLO: Det har lenge vært tørt, og til dels også rimelig sommerlige temperaturer. Og skal vi tro værvarselet fra yr.no fortsetter temperaturene å stige utover i uken og over neste helg. På førstkommende søndag er det varslet 27 grader iÅs. I Oslo varsler Yr.no om temperaturer helt oppe i 30 grader når vi kommer til neste mandag.

Langtidsvarsel for Ås 4. juni – 11. juni.

Flere branner det siste døgnet

Heller ikke den nærmeste drøye uken er det varslet noe regn, og det oransje farevarselet for stor skogbrannfare pågår i hvert fall fram til torsdag denne uken. Det innebærer at vegetasjon svært lett kan antennes og veldig store områder kan bli berørt. Bare i løpet av det siste døgnet har det brent i terrenget fire steder i distriktet; på Langhus, Vinterbro, Enebakk og Hobøl.

– Det er noe herk med skogbrann. Det er tung bæring og mye jobb, sa vaktleder Leif Høyland til ØB søndag ettermiddag, i forbindelse med brannen i Enebakk.

Han kunne ikke si noe om hvordan denne brannen hadde startet, men kom med følgende påminnelse:

– Nå ønsker vi ikke at folk skal bruke åpne flammer i det hele tatt.

Is i magen

Avisa Oslo, som først skrev om det hete værvarselet, har pratet med statsmeteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt om værutsiktene fremover. Han ser ikke bort fra at temperaturen i hovedstaden ikke vil dra seg helt opp på 30.

– Det er en tendens til at temperaturen øker utover i langtidsperioden. Vi har sett tidligere, er at når det nærmer seg, dras temperaturene litt ned når det kjøres flere prognoser. Den som ligger ute på Yr nå kan være litt i overkant. Jeg tenker at vi kan ha litt is i magen og se hvor høyt det blir, sier han til avisen.

Fra Sverige

Det er ikke så lenge siden det mot slutten av mai ble varslet sydentemperaturer, uten at det helt slo til.

– Men det som virker sikkert, er at temperaturen til uka stort sett vil ligge over 20 grader. Så er det spørsmål om hvor høyt over vi kommer. Det er muligens en gunstig oppbygging av høytrykk fra Sverige som gjør at vi kan få varm luft, og at det bidrar til temperaturøkning.

– Vi kan si at nå kommer sommeren?

– Ja, det kan vi godt si. Det er en varm og tørr start på juni.

I Oslo ligger badetemperaturene nå på rundt 15-16 grader, og meteorologen påpeker at det er mange faktorer som kan spille inn på hvor fort vannet varmes opp. Men han er klar på at varmt vær uten vind bidrar til at det blir bedre temperatur i vannet.

Men at skogbrannfaren vil avta med det første, har han altså ikke noe stort håp om.

– Det skal en del nedbør til for at skogbrannfaren reduseres vesentlig, avslutter han.