ÅS/FOLLO: Morten S. Pedersen som er operativ leder i Vestby og Ås Røde Kors Hjelpekorps, forteller at han ble kontaktet i Ås på mandag denne uken, av en person som spurte om de var ute og tigget om penger. Noe han kunne avkrefte.

Da hadde han selv på seg uniform, og var dermed lett gjenkjennelig som representant for Røde Kors. Den eller de som har kommet og bedt om penger, skal ha bedt om penger til aktiviteter i regi av Røde Kors.

Profilartikler

Vestby Avis har tidligere omtalt saken.

- Vi vil aldri besøke noen direkte for å verken tigge penger eller be om støtte. Enten annonseres det på forhånd (slik som sommerkampanje for å rekruttere nye medlemmer/støttemedlemmer), eller vi tar kontakt direkte med daglig leder (eller tilsvarende) for å få til et møte. I tillegg vil vi i slike tilfeller ha på oss profilartikler og ID kort som tydelig viser at vi er fra Røde Kors, står det i en melding som Vestby og Ås Røde Kors har delt i sosiale medier.

Informasjon

Han er ikke kjent med omfanget, om det er snakk om en eller flere personer, eller om noen faktisk har gitt fra seg penger. Derfor ønsker de også å nå ut med budskapet - både for å forhindre folk fra å gå fem på og for å få inn eventuelle tips dersom flere er blitt kontaktet. Foreløpig er han bare kjent med at bedrifter er blitt kontaktet.

Advarere mot SMS-svindel - ber om penger til barna i Ukraina

- Jeg håper ikke at privatpersoner er blitt oppsøkt, sier han.

Folk som er på oppdrag for Røde Kors, går kledt i klær merket med dette. I tillegg har de ID-kort. Både klær og ID-kort kommer i litt ulike varianter. Derfor har han delt noen bilder av antrekk og identifikasjon. På ID-kortene går det frem hvilken lokalforening man kommer fra.

Dersom folk ønsker å komme med tips til den lokale gruppen om at noen har vært hos dem, kan de ringe på 64943015 og taste 1, eller ringe Pedersen direkte.

Svindel-SMS

Tidligere denne uken gikk Norges Røde Kors ut og advarte mot svindlere som har sendt ut falske SMS'er med oppfordring om å gi til den falske nettsiden «gave-rodekors.com». Dette er noe de følger opp med politiet, og ber folk være oppmerksomme.

- Røde Kors bruker nettsidene http://rodekors.no og http://gi.rodekors.no, ikke URLer som slutter med .com, skriver organisasjonen på Twitter.