Gå til sidens hovedinnhold

Vil at alle vogntog skal kontrolleres på grensa

Artikkelen er over 2 år gammel

Parat og Yrkestrafikkforbundet i YS foreslår at alle utenlandske vogntog skal gjennom en sikkerhetssjekk før de får komme inn i landet.

– Et stort antall utenlandske vogntog kjører på norsk veier med dårlige bremser, nedslitte dekk, uten kjetting og med sjåfører som ikke er har erfaring med norsk vinterføre. Vogntogene forårsaker ulykker, som også rammer uskyldige, skriver de to YS-forbundene Parat i Vegvesenet og Yrkestrafikkforbundet i en felles pressemelding.

Nå ber de om at det innføres døgnkontinuerlig kontroll av all tungtransport før bilene får passere grensa inn til Norge.

Allerede i dag må alle utenlandske vogntog stanse for tollkontroll på grensa for å få papirer og last klarert.

– Når vogntogene har stanset for tolldeklarering kan inspektørene fra Statens vegvesen samtidig gjøre sine kontroller, mener de.

Hovedtillitsvalgt for Parat i Statens vegvesen, Jannike Hanssen, ber politikerne om å ta ansvar og bevilge midler.

– Statens vegvesens kontroller av disse vogntogene er typiske spotsjekker på ulike steder. Løsningen er å ha inspektører fast stasjonert ved de store grenseovergangene om vinteren, sier hun.

– Døgnkontinuerlig kontroll vil forhindre ulykker og dødsfall på veiene. Nå gir det et konkurransefortrinn å nedprioritere sikkerhet og arbeidsforhold. Det må vi ha en slutt på. Myndighetene må kontrollere og transportkjøperne må ta ansvar, påpeker Jim Klungnes, leder av Yrkestrafikkforbundet.

Kommentarer til denne saken