OSLO/ÅS: – Regjeringen har ikke holdt det de har lovet, sier Rolf Ringdal, forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) til Fri Fagbevegelse.

Nå skal forbundet gå til politisk streik mot konkurranseutsetting av jernbanen.

Det var Fri Fagbevelse som skrev om saken først.

Alle lokaltog og Inter City-tog til Vy på Østlandet, det vil si dem med betegnelsen L og R, vil stoppe opp i disse to timene. Togene på Gjøvikbanen og Flytoget vil også stanse.

I tillegg stopper fjerntogene til Go-Ahead, SJ og Vy på strekningene Kongsberg-Oslo, Lillehammer-Oslo og Hønefoss Oslo i denne perioden. Det vil heller ikke bli satt opp buss for tog.

– Folk må rett og slett klare seg uten toget i to timer. De får enten finne andre transportmidler, eller slå tiden i hjel på en annen måte, sier Ringdal.

Medlemmer av Norsk Jernbaneforbund (NJB) samt alt togpersonell, konduktører og lokomotivførere går ut i politisk streik. Årsaken til streiken skyldes at Norsk Jernbaneforbund (NJF) og Norsk Lokomotivmannsforbund mener regjeringen bryter Hurdalsplattformen og fortsetter konkurranseutsetting av jernbanen.

Det til tross for at regjeringen har varslet direktetildeling til Vy og Flytoget.

– Vi streiker fordi at vi er skuffet over at regjeringspartiene ikke følger opp jernbanepolitikken de gikk til valg på, begrunner forbundsleder i NJF Jane B. Sæthre til Fri Fagbevegelse.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård har tidligere sagt at det tar tid å omorganisere og gjøre om strukturen som er lagt av den forrige regjeringen. Han understreker også at konsesjonen til Flytoget først går ut i 2028, og vil vare frem til da.

Lovlig

Vy opplyser i en pressemelding at det er en lovlig streik, og at alternativ transport ville ha vært streikebryteri. Samtidig skriver togselskapet at reisende ikke vil få refundert utgifter til annen transport.

– Velger du å ikke reise fordi toget ditt er påvirket av streik, kan du avbestille billetten innen avgang og få pengene tilbake. Dette gjelder også lavprisbilletter hvis billetten ble kjøpt før midnatt natt til 4. juni, skriver Vy.

Vy skriver også at de vil gjøre sitt beste for å få alle tog tilbake i trafikk så fort som mulig.

Alle lokal- og intercitytog fra Vy på Østlandet, Flytoget og Gjøvikbanen blir stående i to timer. I tillegg blir Go-Ahed, SJ og VY på strekningene Kongsberg-Oslo, Lillehammer-Oslo og Hønefoss-Oslo stanset.

Arbeid i helgen

Før tirsdagens streik vil det være stengt på Østfoldbanen i helgen.

– På Vestre linje er det stengt fra 03.00 natt til lørdag til klokken 13.00 søndag på strekningen Oslo S til Ed i Sverige. For Østre linje er det stengt fra Oslo S til Kråkstad, sier kommunikasjonssjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby til Moss Avis.

Det vil bli satt inn buss for tog i tidsrommet.

Denne helgen er bare en forsmak på hva du har i vente, selv om de fleste Østfoldbane-pendlere nok er vant til dette nå. Det blir nemlig også i sommer mye arbeid på toglinjene i østlandsområdet, og her får du en oversikt over stengningen i sommer:

Det er arbeider på Oslo S følgende helger:

  • 25.–26. juni, 16.–17. juli, 23.–24. juli og 30.–31. juli. Den siste helgen i juli er Oslo S helt stengt i 10 timer og togene snur på Skøyen, Grefsen, Bryn og Lillestrøm. De andre helgene vil arbeidene kun medføre sporendringer på Oslo S.
  • Oslo S – Rygge og Oslo S – Mysen/Rakkestad er stengt fra 25. juni til og med 7. august.
  • Sandvika-Asker (kun lokaltog L1) er stengt fra 2. juli til og med 31. juli.
  • Asker – Spikkestad/Gulskogen/Sande er stengt i perioden 2. juli til og med 31. juli.
  • Oslo S – Gjøvik er stengt fra 17. juni til og med 19. juni. Oslo S – Roa er stengt 20. juni til og med 22. juni. Gardermoen–Lillehammer er stengt fra 9. august til og med 4. september. Rørosbanen fra Hamar til Støren går som normalt i perioden, bortsett fra helgen 3.–4. september hvor det er stengt Hamar – Løten.
  • De første dagene etter at arbeidene er avsluttet vil togene kjøre med redusert hastighet. Det kan i tillegg komme innstillinger.