Vil ta opp kampen mot denne plagen: - Nå håper jeg lag og foreninger søker

SYLSKARPE: Skarpe stillehavsøsters har sendt mange til legevakten i sommer.

SYLSKARPE: Skarpe stillehavsøsters har sendt mange til legevakten i sommer. Foto:

Knivskarpe stillehavsøsters sender folk til legevakten i sommer, og nå har Kari Sofie Bjørnsen (H) fått Viken fylkeskommune til å åpne lommeboka for å redusere bestanden.

DEL

Røyen og Hurums Avis: Svært skarpe stillehavsøsters har invadert mange badeplasser i Oslofjorden, og den brer seg stadig nordover. Legevakter melder nå om flere pasienter med kuttskader.

– På en godværsdag så kan de fort være mellom 10 og 20 stykker, sier avdelingsleder ved Fredrikstad og Hvaler legevakt, Inger Marie Moksnes, til NTB.

Kari Sofie Bjørnsen (H) fra Asker gikk i våres hardt ut og sa det var på tide å ta tak i det som har vært en varslet katastrofe.

Hun vil ha en profesjonelt samarbeid med faginstanser som Oslofjordens friluftsråd (OF) og Miljødirektoratet, for å få i gang en østersdugnad i Oslofjorden. Samtidig tok hun opp i fylkestinget i våres at fylkeskommunen nå måtte komme på banen.

- Det har allerede vært østersdugnad i Vestfold, Telemark i samarbeid med Oslofjordens friluftsråd. Jeg har brukt det som inspirasjon på at det må gjøres mer i andre deler av Oslofjorden, og da er OF er kjempeviktig i denne sammenheng, sier Bjørnsen.

Saken fortsetter under bildet

FORNØYD: Kari Sofie Bjørnsen (H) er fornøyd med at fylkeskommunen har gitt 150 000 kroner for å redusere mengden med stillehavsøsters i Oslofjorden.

FORNØYD: Kari Sofie Bjørnsen (H) er fornøyd med at fylkeskommunen har gitt 150 000 kroner for å redusere mengden med stillehavsøsters i Oslofjorden. Foto:

Plukking i egenregi

Det har de nå gjort etter at det før sommeren ble besluttet å bevilge 150 000 kroner til støtte til fjerning av stillehavsøsters i år.

– Viken fylkeskommune har dessverre ikke hatt mulighet til å administrere aksjoner for fjerning av stillehavsøsters i 2020. Det er derfor besluttet å tilby kommuner, NAV-kontorer og andre støtte til plukking i egenregi ut 2020, skriver fylkeskommunen i et brev til Asker kommune.

Hensikten er å få til fjerning av noe av det som finnes av stillehavsøsters i vårt område. Fylkeskommunen tror dette kan være med på å redusere kuttskader for badende, i tillegg til at det er med på å redusere spredning neste år.

Dugnad

Det er en rekke krav for å motta støtte, blant annet at man må ha et organisasjonsnummer. Det er foreløpig ikke kommet inn søknader til fylkeskommunen, og nå oppfordrer Bjørnsen folk til å søke økonomisk støtte.

– Dette kom til som en respons på mitt initiativ opp mot fylkesrådet. Det er kjempefint at de har bevilget penger, men vi håper på mer penger neste år. Det er viktig at lag og foreninger søker nå, slik at vi får til en real dugnad, sier Bjørnsen.

Forsker Stein Mortensen ved Havforskningsinstituttet skrev nylig en kronikk i Fiskeribladet at stillehavsøsters har etablert seg permanent siden 2007.

Forskning.no skrev i en artikkel i 2012 at stillehavsøsters kan danne tette kolonier, og konkurrerer med blåskjell og flatøsters.

Felles ansvar

Arten fester seg til hardt underlag, og gjerne til andre artsfrender. På denne måten danner den revliknende strukturer.

Stillehavsøstersen foretrekker beskyttede steder med god vanngjennomstrømming og etablerer seg vanligvis på blåskjellbanker i sund og bukter. Der fester den seg på blåskjellene, og konkurrerer om både plass og føde.

Når den vokser på blåskjell vil den etter hvert omslutte hele skjellet og til slutt kvele det fordi de vokser mye fortere enn voksne blåskjell,

– Det er kjempeviktig at vi får ryddet opp mest mulig. Vi har et felles ansvar alle sammen, både kommunen, fylket og innbyggere, understreker Bjørnsen som sier hun kommer til å følge opp dette miljøproblemet tett framover.

Artikkeltags